Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Kever uit Noord-Amerika zou miljoenen Europeanen van hun hooikoorts kunnen verlossen

di 28 apr. - 9:30

Een kever uit Noord-Amerika zou miljoenen Europese hooikoortspatiënten kunnen helpen. Dat ontdekte bioloog Suzanne Lommen van de Universiteit van Leiden.
© Luisella Planet Leoni (via Pixabay.com)

Het gaat om de kever met de Latijnse naam "Ophraella communa". "Die kever komt uit Noord-Amerika, waar ook de alsemambrosia vandaan komt, een plant die heel veel allergische klachten veroorzaakt. Hij is een natuurlijke vijand van die plant", zegt Suzanne Lommen in ‘Nieuwe Feiten’. Dat wil zeggen dat de kever de plant opeet.

“De alsemambrosia bloeit heel laat. Veel mensen die pas laat in het seizoen hooikoorts krijgen, in augustus of september, hebben last van die plant. Grassen en berken bloeien eerder op het seizoen. Veel hooikoortspatiënten hebben langer klachten, omdat die alsemambrosia erbij is gekomen."

De alsemambrosia komt in heel Europa voor. "In België en Nederland hebben we er nog niet zo veel last van. In de Rhône-vallei in het zuiden van Frankrijk, in de Po-vallei in het noord van Italië en in het oosten van Europa op de Pannonische vlakte hebben mensen er wel veel last van."

"De alsemambrosia komt uit Noord-Amerika en is hier door mensen binnengebracht. Maar ook de kever leeft hier al, maar we weten niet hoe die hier binnengeraakt is."

Kever is een exoot

Volgens Lommen zouden we de kever kunnen gaan uitzetten om de plant te verwoesten, maar dat mag niet zomaar. "Die kever is een exoot. In de landen waar hij nog niet voorkomt, mag je hem niet zomaar introduceren. De kever komt nu voor in Italië en heeft zich al een beetje verspreid naar Kroatië, Slovenië en Zwitserland. In Frankrijk zitten ze te springen om die kever, maar je mag hem niet zomaar eventjes de grens overbrengen."

We hebben onderzocht wat de risico's zijn als we die kever uitzetten. Gaat die ook andere planten aanvreten? Maar dat is niet het geval. De Franse overheid heeft op basis van ons onderzoek een rapport geschreven. Daarin concluderen ze dat het veilig is om de kever naar Frankrijk te halen. Er is geen gevaar voor andere planten."

Voordat de kever effectief naar Frankrijk kan komen, moet er nog een hele procedure gevolgd worden. Ook voor België zal het niet zo eenvoudig zijn om de kever binnen te halen, want in ons land is er geen procedure voor. "Er zou een wet voor moeten worden aangepast, heb ik begrepen."

Door de klimaatopwarming zou het kunnen dat de alsemambrosia verder oprukt in België en Nederland. "Het zou best een goed idee zijn om al aan die wetgeving te gaan werken, om het makkelijker te maken natuurlijke vijanden van planten te introduceren."

Beluister het gesprek met Susanne Lommen in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet