Khalid El Jafoufi: "Leerkrachten onderschatten hoe moeilijk het is voor studenten om een juiste studiekeuze te maken"

26 oktober 2015
Khalid El Jafoufi is voorzitter van Mahara, een islamitisch geïnspireerde studentenvereniging. In het secundair onderwijs heeft hij twee jaren gedubbeld, omdat hij niet wist welke richting z'n leven uit moest gaan.

Khalid studeert rechten aan de Universiteit Antwerpen. Hij richtte er ook een studentenvereniging op, Mahara, die islamitisch geïnspireerd is.

Hij is ook opiniemaker bij Kif Kif (een beweging tegen racisme), junior chef politiek bij De Andere Mening en hij schrijft soms voor DeWereldMorgen.

 

Hij hoorde op de radio over het 'project tegendiscours' van minister van onderwijs Hilde Crevits. Concreet betekent dat project dat een team van islamexperts in scholen een tegendiscours moet voeren in de strijd tegen de radicalisering. Volgens hem werkt dit niet meteen, maar is het belangrijk om jongeren een toekomstperspectief te geven. Hij miste dat zelf ook, waardoor hij wel wat geworsteld heeft tijdens z'n middelbare schoolperiode.

Wat hij vooral miste, was een spirituele en ethische invulling van een studierichting. Hierdoor worstelde hij enkele jaren met het maken van de juiste studiekeuze. 

Leerkrachten onderschatten hoe groot de drempel is voor studenten om een keuze te maken die bepalend is voor de rest van je leven.

Zelf koos Khalid steeds voor wetenschappelijke richtingen, niet omdat hij er zin in had, maar omdat hem werd ingeprent dat dan 'de deuren voor je open staan'. "Ik wist gewoon niet wat ik met mijn leven wou doen."

Wat hem vooral bezighield bij die studiekeuze, waren deze vragen: "Wat wil ik zijn als mens? Ga ik voldoening halen uit m'n levenslange werk?" 

 

Beluister hieronder het volledige interview: