'Kidnapt' Noorwegen kinderen met migratie-achtergrond?

14 april 2015

De Noorse ambassadeur in Vilnius heeft een Litouws pr-bureau ingehuurd om de heersende 'misvattingen' over de Noorse jeugdbescherming bij te sturen. Aanleiding is de controverse - of zeg maar volkswoede - die daar is ontstaan na een getuigenis op televisie van een Litouwse vrouw die in Noorwegen woont.

Ze beweert (plaatje) dat de Noorse jeugdbescherming 'Barnevernet' systematisch kinderen met een migratieachtergrond bij hun ouders weghaalt en vervolgens in Noorse gezinnen plaatst.

Barnevernet zou dat niet doen om die kinderen te beschermen. Wel omdat de Noorse samenleving nood zou hebben aan meer genetische diversiteit. Noorwegen zou immers de hoogste 'inteeltgraad' ter wereld hebben, en verhoudingsgewijs zouden nergens meer kinderen met het syndroom van down geboren worden.

Dat ruikt naar massahysterie en complottheorieën, en dat ruiken we niet graag. Maar feit is wel dat dit niet de eerste beschuldiging van die aard is en dat het Noorse jeugdbeschermingsbeleid al jaren voorwerp van controverse en diplomatieke incidenten is.