Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Kies je beter voor een ouderwets prentenboek of een gloednieuwe tablet?

di 30 mrt. - 11:58

Of een kind nu een ouderwets prentenboek op papier leest, of een digitaal prentenboek op een tablet, dat maakt toch niet zo veel verschil? Zou je denken. Maar het tegendeel blijkt het geval. Pedro De Bruyckere, pedagoog aan de Arteveldehogeschool, vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.
kind leest

Het verschil tussen een ouderwets prentenboek en een gloednieuwe tablet kunnen niet zo groot zijn, of toch wel? Volgens een Noors onderzoek zouden de meeste digitale prentenboeken niet deugen. “Een digitaal boek is vaak minder goed dan een boek op papier”, vertelt Pedro De Bruyckere. “Dat komt omdat de auteurs van een digitaal prentenboek vaak té veel hun best doen om het prentenboek op te leuken.”

Beperkt werkgeheugen

Jonge kinderen hebben een beperkt werkgeheugen, waardoor ze niet veel informatie in één keer kunnen opnemen en opslaan. “Bij digitale prentenboeken kan er al eens een zijweg gevormd worden naar een woordenboek of een spelletje. Dat zijn allemaal heel leuke dingen, maar als die niets te maken hebben met de verhaallijn, kan het een negatief effect hebben. Kinderen worden afgeleid en zullen bijgevolg de draad van het verhaal verliezen en minder onthouden. Dit is cruciaal als je je kind begrijpend lezen wil leren”, aldus De Bruyckere.

Het is erg belangrijk dat de technische toevoegingen niet afwijken van de verhaallijn

Dat betekent niet dat een digitaal prentenboek niet goed kan zijn. “In sommige gevallen kan een digitaal prentenboek je kind helpen om de verhaallijn beter te begrijpen. Als het verhaal bijvoorbeeld spreekt over de spreuk ‘het huis staat op zijn kop’ en vervolgens een video toont van een huis dat letterlijk op zijn kop draait, dan kan dat beeld je kind helpen om de verhaallijn beter te begrijpen. Maar het is erg belangrijk dat de technische toevoegingen niet afwijken van de verhaallijn”, verklaart De Bruyckere.

Verteller

Lees je zelf graag een verhaaltje voor aan je kinderen? Dan kan het goed zijn dat je wel eens afwisselt tussen verschillende stemmetjes om de personages te onderscheiden. “Ook daar moet je goed mee oppassen”, vertelt De Bruyckere. “Wisselen tussen verschillende stemmetjes klinkt heel goed voor het verhaal, maar als je kind zich te hard focust op je stem kan het de draad van het verhaal uit het oog verliezen. Probeer vooral in interactie te gaan met je kind. Wijs prenten en woorden aan, zodat ze de aandacht op de juiste dingen focussen en het verhaal intact blijft.”

"Kies je prentenboeken, digitaal of op papier, goed uit, want het kan cruciaal voor de ontwikkeling van het leesvermogen van je kind zijn", besluit De Bruyckere. 

Beluister het gesprek met Pedro De Bruyckere in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet