Kiest de Amerikaanse staat Connecticut voor pizza als officieel gerecht? “Je kunt het nauwelijks zo gek bedenken."

4 februari 2021
© Blake Wisz (Unsplash)
Pizza wordt wellicht het officiële 'nationale' gerecht van de Amerikaanse staat Connecticut. “Je kunt het nauwelijks zo gek bedenken”, zegt journalist en Amerika-kenner Steven De Foer. Amerikaanse Staten hebben vaak een 'officieel' voorwerp. Soms een hoofddeksel, soms speelgoed. Maar waarom en wat is het belang daarvan? Steven De Foer legt uit.

Amerikaanse staten hebben meerdere symbolen, vaak hebben ze ook een 'nationaal' gerecht. Nu kiest de Amerikaanse staat Connecticut wellicht voor pizza als officieel gerecht. Net zoals de zuidelijke staten hun comfort food hebben.

"Het behoort tot de culinaire traditie van de staat. Dat zegt natuurlijk wel veel over die staat, kan je wel denken. Maar er is niet per se een verband tussen de staat en het gerecht. Het is meer van een gebrek aan een beter alternatief", zegt Steven De Foer.

Teddybeer

Het hele idee om symbolen te hebben per staat is begonnen op de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893. Toen werd er een enorm bloementapijt gemaakt, en dat met 50 bloemen van de 50 verschillende staten.

De staat Mississippi heeft ook een officieel speelgoed, de 'teddybeer'. In oorsprong gelinkt aan president Theodore Roosevelt. Het verhaal gaat dat de president graag op jacht ging en wanneer hij aan het jagen was in Mississippi, stond hij erop een gevangen beer niet doden. Zo ontstond de link: 'een teddybeer die te lief is'.

"Maar het gaat niet altijd op die manier", zegt Steven De Foer, "Om het even wie een idee heeft, kan een officieel symbool van de staat uitbrengen'.

Om het even wie een idee heeft, kan een officieel symbool van de staat uitbrengen
Steven De Foer

Eigen identiteit

Het gevoel van eigenheid is in bepaalde staten zeer aanwezig. Zo zijn Texas en California twee staten die hun identiteit zeer nadrukkelijk bewaken.

Ook New Hampshire is er zo eentje, "Eén van de frappantste", zegt De Foer. "De inwoners van die staat hebben een soort van anarchisme en leven naar die mentaliteit. Ze zijn erg op zichzelf. Dat uit zich ook in hun motto: Live free or Die.",

Beluister het gesprek met Steven De Foer