Kiezen, hoe doen we dat?

27 mei 2019
Het voorbije weekend zijn we onze stem gaan uitbrengen. Het is nog vroeg voor sluitende analyses die het succes van Vlaams Belang kunnen verklaren, maar we stellen ons vandaag toch de vraag: hoe maken mensen keuzes? Als ze moeten gaan stemmen, maar ook op andere domeinen in het leven.

Wat zeggen recente onderzoeken over wat onze stem bepaalt? Hoe doorslaggevend zijn socio-economische factoren, je opleidingsniveau, je vriendenkring, de invloed van sociale media? Wat zijn mogelijke verklaringen voor de sterke winst van het Vlaams Belang in Vlaanderen? Hoe komt het dat ze doorbreken in West-Vlaanderen, tot voor kort een CD&V-bastion? Een gesprek met socioloog Marc Swyngedouw.

Twijfelen en keuzestress, dat onderzoekt de Nederlandse psychologe en loopbaancoach Nienke Wynants. Van haar boek ‘Het dertigersdilemma’ verscheen onlangs een herziene versie getiteld ‘Twintigerstwijfel & Dertigersdilemma’.

Een keuze die helemaal tegen de stroom in ging maakte wielrenner Edwig Van Hooydonck in tijden waarin dopinggebruik de norm was. Reporter Brecht Devoldere zocht hem op.

Hoe komen we tot de morele keuzes die we maken? Met moraalfilosoof Dries Bostyn (UGent) hebben we het over een belangrijk moreel dilemma dat het “trolley dilemma” genoemd wordt: een piloot staat terecht omdat hij een vliegtuig heeft neergeschoten dat gekaapt werd door terroristen. Daarbij kwamen 164 mensen om het leven; is deze man schuldig aan de moord op al die mensen, of heeft hij erger voorkomen?

De uitspraak “kiezen tussen de pest of de cholera” - het is allebei even erg beweert de uitdrukking - klopt die eigenlijk wel? Wat zou de hedendaagse versie van die uitdrukking kunnen zijn? We stellen de vraag aan epidemioloog Erika Vlieghe.

Reporter Max Vrijens ging op pad met de zotste dilemma’s. Zou je liever jodelen bij elk orgasme, of altijd lachen bij slecht nieuws? Zou je liever alleen maar kunnen fluisteren of alleen maar kunnen roepen? Kies je voor een derde been of voor een derde arm?

Lees ook:

Radio 1 Select