"Kijk uit naar bejaarden met boodschappentassen als je een sluikstorter wil betrappen"

21 september 2016
Sas Rif uit Deinze is een van de meest betrokken burgers die Annemie ooit is tegengekomen. Sas en zijn zoontje Jack gaan elke dag op pad met de bakfiets om zwerfvuil op te rapen. "Het is begonnen toen ik met mijn dochtertje in de buggy ging wandelen en ik al die blikjes en flesjes niet meer kon aanzien. Ik begon het vuil op te rapen en na twintig minuten was mijn plastic zakje al vol. Daarom pak ik het nu grootser aan en doe mijn ronde met bakfiets en aanhangwagen."

Annemie en Sas besluiten samen naar de markt in Deinze te gaan. Onderweg zijn ze extra alert voor zwerfvuil en sluikstort. Sas blijkt niet te beroerd om over een hek te kruipen en een loopfietsje uit de struiken te halen.

Hoe dichter ze de markt naderen, hoe meer oudere mensen ze tegenkomen met volle tassen. "Altijd uitkijken naar bejaarden met boodschappentassen als je een sluikstorter wil betrappen!' zegt Sas. Hij legt aan de verbaasde Annemie uit waarom: "Zij wonen vaak op een appartement en kunnen hun keukenafval niet bijhouden omwille van de geurhinder. Ze proppen het dan maar in de openbare vuilnisbakken. Ook dat is sluikstort volgens de wet."

Eenmaal op de markt vallen er weinig sluikstorters te betrappen. "Omdat ze mij al kennen", zegt Sas, "en omdat er veel volk is. Dan wachten ze af. Maar van zodra ik mijn rug gekeerd heb, slaan ze toe."

Of hij nooit wanhopig wordt, wil Annemie weten. "Nee, iemand moet het doen, het milieu heeft het nodig". 

Saf Rif over hek (#BEL10)