'Kind van het Jaar' volgens Karrewiet: een shortlist

14 december 2020
Time heeft voor het eerst, naast een ‘Person of the Year’, ook een ‘Kid of the Year’ verkozen. Een kind dat volgens hen het verschil heeft gemaakt in 2020. Stel dat we de oefening hier bij ons zouden maken, wie zou onze ‘Kid of the Year’ kunnen zijn? Daarvoor staken we ons licht op bij de makers van het jongerenjournaal Karrewiet.

Time heeft de vijftienjarige Gitanjali Rao verkozen tot ‘Kid of the Year’, omdat zij onder meer een manier vond om lood uit drinkwater te halen en om cyberpesten tegen te gaan. Maar welke kinderen maakten hier bij ons het verschil in 2020? Karrewiet-presentator Jelle Mels stelde in ‘De Wereld van Sofie’ 5 mogelijke ‘Kinderen van 2020’ voor.

Dylan, die kinderarmoede bespreekbaar maakte

“Dylan is 13 jaar, tijdens de coronacrisis was zijn papa even werkloos waardoor ze het financieel heel moeilijk hadden. Plots moest iedereen thuis les volgen, maar als je dan geen laptop ter beschikking hebt, geraak je al snel achterop. Dylan is maar één van de vele kinderen die in armoede leven in ons land. Helaas rust er nog een groot taboe op het onderwerp, en het is daarom heel moedig van hem dat hij zijn verhaal wilde brengen.”

Abel, de avontuurlijke wandelaar

“Abel is een jongen van 11 die de Pacific Crest Trail wandelde met zijn papa. Ze legden in totaal 4300 km af: van Mexico, dwars door VS tot aan de grens met Canada. Het was een onvergetelijke ervaring, en Abel heeft er waardevolle levenslessen uit gehaald: hij heeft naar eigen zeggen geleerd om tevreden te zijn met kleine dingen als een dak boven je hoofd en een goeie matras om op te slapen.”

Laura, die haar mama wekenlang moest missen door corona

“Laura is een meisje dat woont in een instelling voor bijzondere jeugdzorg. Door corona mocht ze niet meer naar huis. Al 5 weken had ze haar mama niet gezien. Ze voelde zich vergeten, want in de media ging het telkens over de scholen en winkels die dicht moesten blijven – maar niet over kinderen in haar situatie.”

Mourinho, die woont in de Marollen

“Mourinho is 10 jaar. Hij leidde ons rond in de Marollen, de wijk in Brussel waar afgelopen zomer heel wat onrust was. Jongeren staken auto’s in brand en veroorzaakten rellen. Bij Karrewiet vroegen we ons af: wat doet dat met jou, als je daar woont? Mourinho vertelde dat hij van zijn mama niet naar buiten mocht, omdat dat te gevaarlijk was. Wat heel erg is, want buiten spelen is zo belangrijk voor kinderen – zeker in de lockdown.”

Aslan, een minderjarige op de vlucht

“Aslan is een jongen van 12. Hij vluchtte uit Afghanistan en was zo’n 5 maanden onderweg. Hij verloor tijdens die reis bovendien zijn broer. Nu is Aslan geplaatst in een Belgisch pleeggezin – wat heel goed is, maar ook heel moeilijk. Want hij heeft zoveel meegemaakt en spreekt geen Nederlands… Het moet heel zwaar zijn voor hem om te dragen."

“Maar los van deze 5”, zegt Jelle, “denk ik dat we zowat alle kinderen kunnen uitroepen tot ‘Kid of the Year’, want 2020 was voor alle kinderen een heel moeilijk jaar.”


Kijk zeker ook naar het Karrewiet Jaaroverzicht, elke dag tijdens de Kerstvakantie op Ketnet.