Kinderarts Petra Schelstraete: "Sluiting scholen moeten we te allen prijze vermijden"

17 december 2020
© Piron Guillaume (Unsplash)
Het debat rond de verlenging van de kerstvakantie woekert in beide kampen verschillende meningen aan. Volgens Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan de UZ Gent, is een sluiting van de scholen niet de oplossing.

"De sluiting van de scholen moeten we te allen prijze vermijden." Dat zegt Petra Schelstraete, diensthoofd Kindergeneeskunde aan de UZ Gent, in 'De Wereld Vandaag'. Ze doet dat nu de discussie over de scholen opnieuw oplaait. "De toename van het aantal besmettingen bij kinderen is relatief, omdat het om een klein aantal gaat. Als er daar wat besmettingen bijkomen, lijkt dat meteen een grote stijging. Bovendien hebben we aanwijzingen dat kinderen met symptomen in de herfstvakantie minder zijn getest, waardoor je nu sneller een stijging hebt."

"We hebben nog steeds geen aanwijzingen dat kinderen de motor van deze epidemie zijn", zegt ze. "Waarom ze het virus minder snel doorgeven, is niet duidelijk. Sowieso zijn ze zelf minder ziek en we weten dat mensen zonder symptomen het virus minder snel doorgeven. Daarnaast hebben kinderen ook minder hoestkracht, als ze dan toch ziek zijn. Daardoor kunnen ze minder druppels of aerosolen verspreiden."

Beluister het gesprek met Petra Schelstraete in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'