Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Kinderen krijgen als je een ‘genetisch defect’ hebt?

ma 15 mei - 9:09

Zet ik een kind op de wereld met het risico dat het net als ik een gezichtsbeperking heeft? Kathleen dacht er lang over na. Uiteindelijk besliste ze samen met haar man om het toch te doen. Intussen zijn er twee kinderen die de beperking hoogstwaarschijnlijk niet hebben 'geërfd'. “Vroeger waren de erfelijke risico’s even groot. Maar door de medische vooruitgang weet je het nu voor je kinderen krijgt."
"Een genetische test neemt je twijfels niet weg"

In de handel zijn al heel wat genetische testen beschikbaar om te kunnen inschatten in welke mate je ‘belast’ bent vooraleer je aan kinderen begint. De Hoge Gezondheidraad in ons land heeft zijn twijfels bij de kwaliteit van die testen. Daarom wil ze die testen officialiseren en controleren, zodat iedereen die kinderen wil zich vooraf op een correcte manier kan laten screenen.

Blijft natuurlijk de vraag of je je vooraf wel wil laten screenen. En vooral wat je met de uitslag doet. Het resultaat van een screening is immers altijd een kansberekening. En dus moet je kiezen: wagen we het erop en aanvaarden we dat we ons kind ‘opzadelen’ met een mogelijke beperking. Kathleen, die een gezichtsbeperking heeft die met de jaren verergert, vond het niet evident toen ze het ‘verdict’ kreeg: een kans van 1 op 16 dat haar kind genetisch belast zou zijn.

Oordeel niet in de plaats van anderen: ouders moeten zelf de keuze maken.

Ze liet zich adviseren door medici, maar uiteindelijk moest ze zelf de morele keuze maken. Samen met haar man. “Dat soort keuzes maak je samen. En gelukkig heb ik een positief ingesteld nuchtere man. We lossen het wel op als het probleem zich zou stellen was zijn motto.”

Je kan je kind ook opzadelen met slechte karaktertrekken

In haar overweging speelde ook mee dat ze zelf positief in het leven staat. ‘Ik focus me meer op wat ik wel kan, in plaats van wat ik niet kan. Leven met een visuele beperking is nog altijd een geslaagd en positief leven. En als je echt zou weten wat je mogelijk nog allemaal zou kunnen doorgeven bij de geboorte, dan begint er wellicht niemand nog aan kinderen. En zelfs een goede test, neemt nog je twijfels niet weg.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet