“Kinderen lijden ook aan faalangst”

13 januari 2018
Theatermaakster Hanneke Paauwe heeft een voorstelling gemaakt over faalangst en prestatiedrang op maat van kinderen. “Ook in scholen voelen kinderen de druk om zo intelligent mogelijk te zijn. Kind zijn in deze tijd is niet eenvoudig.”

“Faalangst komt ook voor bij kinderen”, zegt Hanneke Paauwe in De Ochtend. “Ik maak al heel lang jeugdtheater. Door met kinderen te werken en door te zien wat er allemaal in het nieuws gebeurt, merk ik dat steeds meer. Onlangs stond nog in De Standaard een artikel over kleuters die antipsychotica slikken omdat ze niet meer meekunnen. Dat zegt toch genoeg?”

Kinderen hebben ook drukke agenda's: hobby's, huiswerk ... Kind zijn in deze tijd is niet eenvoudig

“De lat ligt hoog, al vanaf de geboorte”, vervolgt Paauwe. “Veel mensen zijn opgejaagd, ze vallen ziek of krijgen een burn-out onder de druk om te presteren. Dat gebeurt ook op scholen. Kinderen voelen de druk om zo intelligent mogelijk te zijn, om zo goed mogelijk te presteren. Na schooltijd hebben ze dan ook nog eens drukke agenda’s: veel hobby’s, huiswerk dat steeds vroeger gegeven wordt … Kind zijn in deze tijd is niet eenvoudig.”

Sprookje

Daar bedacht Paauwe iets op, met de voorstelling 'Dat begint hier al goed'. “De inhoud van het stuk is bedoeld voor kinderen, hun ouders en het onderwijs.”

“Ik vond het een interessante oefening om met thema’s als faalangst, schaamte en perfectionisme aan de slag te gaan. Ik heb de thematiek vertaald naar een sprookje. Sprookjes geven me de vrijheid om personages en werelden te creëren die herkenbaar zijn en toch een extraatje hebben.”

Kinderen gaan zeker niet met een zware depressie het theater uitlopen

“Eigenlijk is het een voorstelling met veel humor, een tragikomedie. Het stuk heeft een pittige inhoud, maar de kinderen gaan zeker niet met een zware depressie het theater uitlopen.”

Herbeluister het fragment hier vanaf 1.21 uur.