Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kinderen met een hoogrisicocontact meer testen? Pediater Ann De Guchtenaere: "We moeten hier pragmatisch mee omgaan"

wo 26 jan. - 8:04

Vandaag ligt een aanpassing van de quarantaineregels op de tafel van de Interministeriële Conferentie van de ministers van Volksgezondheid in ons land. Dat het een versoepeling wordt, dat staat vast, na de alarmklokken die de voorbije dagen overal geluid hebben. Kunnen we die versoepeling opvangen door kinderen met een hoogrisicocontact die toch naar school mogen, meer te testen? "We moeten er pragmatisch mee omgaan, kijk naar het buitenland" zegt professor Ann De Guchtenaere, pediater.
Schoolkinderen

Beluister het gesprek met Ann De Guchtenaere in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Dat er versoepeld wordt, staat vast.  Maar we gaan hiermee het virus niet loslaten in de scholen, zegt professor Ann De Guchtenaere, pediater en lid van de taskforce pediatrie. "We blijven de basismaatregelen wel toepassen, maar de quarantaineregels zijn moeilijk vol te houden door de hoge circulatie."

Kunnen we die versoepeling opvangen door kinderen met een hoogrisicocontact die toch naar school mogen, meer te testen? "We moeten er pragmatisch mee omgaan. Kijk naar het buitenland. Nederland gaat hetzelfde doen, maar koppelt daar geen extra maatregelen aan. Het Verenigd Koninkrijk volgt al langer een pragmatisch model. Het advies is om bij een hoogrisicocontact een zelftest te doen, maar het wordt in de ons omringende landen niet uitgebreid verplicht".

Mijn persoonlijke mening is dat de school een plaats is om te leren. Ik hoop dat we de scholen kunnen vrijwaren van testen.

Professor infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) opperde gisteren om eventueel op de scholen de kinderen met een hoogrisicocontact preventief te testen. De Guchtenaere is daar persoonlijk geen voorstander van. "Mijn persoonlijke mening is dat de school een plaats is om te leren. En die test, ik blijf het herhalen, dat is geen fijn onderzoek. Ik hoop dat we de scholen kunnen vrijwaren van die testen."

"We mogen vertrouwen hebben dat de meeste mensen wel de juiste beslissingen nemen", zegt De Guchtenaere. Maar in welke mate gaat iemand zijn kind nog zelftesten voor het naar school gaat, met het risico dat het kind positief is zonder symptomen en dan toch weer thuis zit? "En gebeurt dat dan ook niet bij de volwassenen? Beslissen zij ook niet zelf of ze zichzelf testen of niet?"

De versoepelingen moeten er hoe dan ook komen "omdat we op deze manier toch meer recht op onderwijs garanderen, zeker voor symptoomloze kinderen. En zo krijgen ook de CLB's meer ademruimte om hun kerntaken op te nemen. De leerachterstanden zijn echt gigantisch, de CLB's moeten dat kunnen aanpakken, evenals de mentale problemen."

En wat met de boosterprik voor tieners?

De Guchtenaere hoopt ook dat de boosterprik voor tieners er snel komt, zoals ook onder meer jongerenorganisatie Kazou vraagt. Tieners riskeren nu in sommige landen niet meer binnen te mogen omdat ze nog geen booster hebben gehad, en dat brengt georganiseerde reizen in het gedrang. Maar bovendien levert de herhalingsinenting ook een gezondheidsvoordeel voor de tieners zelf. "1 op de 3.000 jongeren ouder dan 12 jaar ontwikkelt na een besmetting MIS-C, een ernstige complicatie. Na vaccinatie daalt die kans met meer dan 90 procent."

Beluister het gesprek met Ann De Guchtenaere in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet