"Kinderen uit hun gezin halen doe je niet zomaar"

18 december 2017
Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kan je enkel in heel uitzonderlijke gevallen kinderen uit hun gezin weghalen. Dat zei hij in "De Ochtend". Hij reageert daarmee op een voorstel van Antwerps burgemeester Bart De Wever om jonge drugscriminelen uit hun thuissituatie weg te halen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde gisteren in De Zevende Dag op een Pano-reportage over drugs in Antwerpen. Daaruit bleek dat jonge kinderen soms duizenden euro's per week verdienen met drugsfeiten. De Wever wil sommige kinderen sneller weghalen uit hun thuisomgeving. Want hun thuissituatie is "een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien", zei De Wever.

Maar kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen nuanceert. Hij zegt dat je kinderen niet zomaar uit hun gezin weghaalt. Het kan volgens hem, maar dan wel enkel in uitzonderlijke gevallen.

"Een uithuisplaatsing is zeer ingrijpend. Het is ook daarom dat het enkel kan gebeuren door de jeugdrechter. Die maakt een inschatting over het belang van het kind en de veiligheid van het kind. Dat moet zo behouden blijven", vindt Vanobbergen.

In heel uitzonderlijke gevallen, kan een uithuisplaatsing volgens Vanobbergen wel. "Het gebeurt al langer in de jeugdzorg. Maar dan moet het wel zo kort mogelijk gebeuren", legt hij uit. "Om dat te bereiken moeten we ook de ouders in die periode heel sterk blijven ondersteunen. Zodanig dat de ouders zich gesterkt voelen als de kinderen terug naar huis kunnen keren. Dat moet het uitgangspunt zijn", aldus Vanobbergen.

Is dat niet wat naïef als het gaat over een milieu waar er sprake is van drugs en groot geld? "Dat is niet naïef als je kijkt naar de concrete resultaten dat het oplevert", vindt Vanobbergen. "Uit het IEM-project in Gent bleek dat bij goede begeleiding van de kinderen én ouders, de overgrote meerderheid van de kinderen na 2 jaar de feiten niet meer pleegden. Het werkt dus, alleen vraagt het veel tijd en energie."

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Bruno Vanobbergen in "De Ochtend":