3 onbekende kinderliedjes

20 juni 2016
Esmé Bos en Stef Voet brachten een cd én een boekje uit over de mooiste wiegeliedjes van over de hele wereld, 13 in totaal. Ze vertelden er over in Bar du Matin.

Neuriën voor de kinderen

Esmé Bos en Bart Voet maken al veel langer samen muziek (en zijn ook daarnaast partners). Maar onlangs kregen ze van Stichting Lezen een opvallende opdracht: de mooiste wiegeliedjes wereldwijd bundelen.

Esmé Bos: "het was erg fijn om te doen. Ik moest ervoor naar enorm veel nummers luisteren, waar ook heel erg veel kitsch bij zat. En die stuurde ik dan door naar Bart om onze finale selectie te maken."

Zelf zong Esmé ook vaak voor haar kinderen. Of alleszins, ze neuriede. 

Muziek stimuleert

"Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die vroeg met taal in contact komen ook leren luisteren en focussen. Het stimuleert ze."

Liedjes moeten me vooral raken

"Ik selecteerde nummers op basis van de emotie die ik voelde; het moest me vooral raken. En het fijne is natuurlijk dat we die nummers zo kunnen bewaren.

We kunnen nummers op deze manier bewaren

Eén van de nummers was een oud Indiaans lied. Het was nooit opgenomen in de originele versie, maar een zekere Lorraine Fox Davis had er wel een Grammy mee gewonnen. Toen ben ik beginnen zoeken tot ik haar telefoonnummer had en zij vertelde me dat ze het had geleerd van een oude sjamaan. Het was een enorme reis om het op de cd te krijgen en het is ook gelukt."

Je kan de nummers hieronder beluisteren.

Radio 1 Select