Kinderopvang wil radicale omslag: "In 20e eeuw een zorgberoep, nu moet het pedagogisch beroep worden"

1 april 2022
De kinderopvangsector in Vlaanderen eist meer mensen en middelen en een duidelijk plan waar het naartoe moet met de sector. "In de 20e eeuw was kinderopvang vooral een zorgberoep, in de 21e eeuw moet het echt een pedagogisch beroep worden", zegt Anne Lambrechts van vzw Elmer, een kinderopvangorganisatie in Brussel. Straks is er een manifestatie van de sector aan het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Recent kwam de kinderopvangsector in een negatief daglicht te staan na het overlijden van een baby in een crèche in Mariakerke en een gebrek aan opvolging door Kind & Gezin. Maar de malaise duurt al veel langer. Daarom vraagt de sector een radicale hervorming.

"Er moet een plan zijn waar we naartoe moeten met de kinderopvang. Wij pleiten absoluut voor een systeemshift", zegt Anne Lambrechts. Zij is al 25 jaar actief in de kinderopvang en coördinator bij vzw Elmer, een van de initiatiefnemers van de betoging straks.

Lambrechts bepleit een "shift naar een pedagogisch beroep". "Want het is meer dan zorg, snottebellen en luiers. De maatschappij moet echt overtuigd zijn van het belang van die eerste duizend dagen van het kind", klinkt het. "Van daaruit moet een plan worden opgemaakt voor professionalisering en ondersteuning van de sector. En dan is daar ook wel absoluut geld voor nodig."

Maatschappij moet echt overtuigd zijn van belang van eerste 1.000 dagen

Lambrechts spreekt van een verdubbeling van het budget. Ze beseft dat dat niet weinig is, "Maar het is een maatschappelijke keuze". Zo zouden er idealiter vijf kinderen per begeleider moeten zijn, nu moet een begeleider zich vaak ontfermen over negen kinderen. En er moet ook meer (financiële) waardering komen, stelt Anne Lambrechts.

"Er moet heel veel veranderen", klinkt het. Daarom vraagt de kinderopvangsector een "soort van rondetafel om werkelijk alles te bekijken, over hoe je ouders en het kinderopvangmilieu meer kan ondersteunen. Het is allebei nodig".

Ondanks de actiedag in de sector blijven de meeste kinderdagverblijven in Vlaanderen vandaag open. Op sommige plaatsen werken ze wel met een minimumbezetting. In Antwerpen en Gent sluiten wel de meeste stadscrèches.

Beluister het gesprek met Anne Lambrechts van vzw Elmer in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend' 

Luister ook: