Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kindersterfte bij jonge kinderen wereldwijd historisch laag, UNICEF: "Laat dit niet tenietdoen door COVID-19"

wo 9 sep. - 4:39

Nog nooit stierven wereldwijd zo weinig kinderen onder de vijf jaar als nu. Vorig jaar kwamen nog steeds zo'n 5 miljoen jonge kinderen om, maar 30 jaar geleden was dat nog meer dan 12 miljoen. Kinderorganisatie UNICEF waarschuwt wel dat wegens het coronavirus de kindersterfte weer sterk kan toenemen.
© Annie Spratt (Unsplash.com)

In 2019 is het jaarlijks aantal sterfgevallen onder de vijf jaar gedaald tot het laagste punt ooit - tot 5,2 miljoen vergeleken met 12,5 miljoen in 1990, volgens nieuwe sterfteschattingen die zijn vrijgegeven door UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de afgelopen 30 jaar hebben gezondheidsdiensten een grote rol gespeeld bij het redden van miljoenen levens via een gerichte aanpak van oorzaken van kindersterfte, zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht, complicaties tijdens de geboorte, neonatale sepsis, longontsteking, diarree en malaria.

Vrouwen die zorg krijgen door professionele verloskundigen die zijn opgeleid volgens internationale normen, hebben volgens de WHO 16 procent minder kans om hun baby te verliezen en 24 procent minder kans op een vroeggeboorte.

Coronavirus dreigt kindersterfte weer te doen toenemen

"De wereldwijde gemeenschap is te ver gekomen in het elimineren van vermijdbare kindersterfte om dit alles teniet te laten doen door COVID-19” zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. "Als kinderen en moeders de toegang tot gezondheidsdiensten wordt geweigerd en als vrouwen bang zijn om in het ziekenhuis te bevallen uit angst voor infectie riskeren miljoenen kinderen onder de vijf jaar te overlijden."

Over de hele wereld is de gezondheidszorg voor kinderen en moeders, zoals gezondheidscontroles, vaccinaties en prenatale en postnatale zorg, verstoord. Dat komt onder meer als gevolg van beperkte middelen en een algemene verstoring bij het gebruik van gezondheidsdiensten vanwege de angst om COVID-19.

"Het feit dat er tegenwoordig meer kinderen leven om hun eerste verjaardag te zien dan ooit tevoren, is een waar teken van wat kan worden bereikt als de wereld gezondheid en welzijn centraal stelt", zei Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus , Directeur-generaal van de WHO. "Nu moeten we de COVID-19-pandemie de opmerkelijke vooruitgang voor onze kinderen en toekomstige generaties niet laten terugdraaien."

"Het is eerder tijd om wat we weten te gebruiken om levens te redden en te blijven investeren in sterkere, veerkrachtige gezondheidssystemen."

UNICEF ziet veel oorzaken die een mogelijk stijging van het kindercijfer weer in de hand kunnen werken: ouders die gezondheidscentra mijden uit angst voor infectie; transportbeperkingen; opschorting of sluiting van diensten en faciliteiten; minder gezondheidswerkers door afleiding of angst voor infectie door een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals maskers en handschoenen; en grotere financiële moeilijkheden.

Beluister het gesprek met Philippe Henon (woordvoerder UNICEF) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet