King Acid & Queen Nancy

30 augustus 2020
© Marise Ghyselings (Belga)
Voor KVS-directeur Michael De Cock is Nathan Vandergunst (Acid) de 'Held van de Week'. "Jij doet op je eentje waar elke politieke partij van droomt en niet slaagt, waar ieder communicatiebureau massa’s geld voor op tafel legt."

Ik had eens een vriendin die heette Nancy
Het was zomer en ik kende haar maar pas
Ze wou wel even met me op vakantie
Maar alleen als het naar Blankenberge was.

Lieve luisteraar, eender welke zichzelf respecterende stad heeft minstens drie dingen, een wereldhit – liefst met onvergetelijke gitaarriff, - een stevige rel nu en dan, en een paar sterren die schitteren aan het mediafirmament. Blankenberge moest het geruime tijd met 1 van deze drie stellen, maar daar is deze zomer voorgoed verandering in gekomen. Na de wonderlijke hit van Hugo Mathyssen, gitaarrif incluis, én de Grote Strandrel, ik citeer de gouverneur van West-Vlaanderen, is er nu ook een Blankenbergse parel op het noordzeeschuim komen bovendrijven.

Jij bent dan ook, beste Nathan Vandergunst, de ware held van deze week. Met minstens twee fietslengtes voorsprong rijd je de finish over en het heldendom van Radio 1 binnen. Jij, en de bijhorende rel met je Youtube-concurrenten. Niemand minder dan Martine Tanghe opende er het journaal mee. Het ging over eenieders lippen. Tot aan de keukentafel werd er over je gepraat: de natte droom van elk politicus.

Sommige mensen waren stikjaloers op dat laatste. Het journaal openen in tijden van Covid, ontploffende granaten en een minister-president met geheugenverlies? Krijg nu kanker. De journalist van de Morgen, die je voor een interview opzocht in je ouderlijke huis, begreep perfect waarom jij het hoofdpunt van Martine was, en gaf fijntjes mee dat jij meer volgers en bereik hebt dan de hele redactie van de Morgen bij elkaar. 400.000 volgers and couting. Jij doet op je eentje waar elke politieke partij van droomt en niet slaagt, waar ieder communicatiebureau massa’s geld voor op tafel legt. ‘De media hebben nu eenmaal helden en schurken nodig, zo analyseerde je in dat mooie interview in De Morgen. En jij verkiest the Joker boven Batman. Toch zat je ook in met al die negativiteit. Het deed je ouders zo’n pijn. Toen wist ik, het komt goed.

Een verbindend figuur, dat ben jij. Je brengt generaties samen. Ik had het zowel met mijn precies dertig-jaar-oudere vader over je, als met mijn precies-dertig-jaar-jongere dochter. Mijn dochter leerde me dat ik Aaacid moet zeggen en niet Acid.

Ik hou wel van dat rare turbotaaltje dat jullie hanteren, en van jouw eigen gebricoleerd accent. Top acteerwerk, zonder meer. Dus, thumbs up. Andy Warhol zou fier zijn, net als nonkel John en tante Yoko… google ze maar eens. Jij doet tenslotte ook alles vanuit je bed. DIY 2.0. Do it yourself. Jij doét het zelf. Vlaanderen kan trots zijn.

Beste Nathan, jij bent mijn held van de week. Koning van Blankenberge. But don't forget one thing! You might be the king? Nancy will always be the queen.

Michael De Cock

Beluister de column van Michael De Cock:

Lees ook: