"Kiwimodel zou meer dan half miljard euro opleveren"

23 april 2019
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De Partij Van de Arbeid heeft het zogenoemde kiwimodel laten onderzoeken door het Federaal Planbureau. De partij pleit al lang voor dat model. Het houdt in dat de overheid door openbare aanbestedingen lagere prijzen voor medicijnen kan afdwingen. Enkel het goedkoopste medicijn in zijn categorie wordt dan terugbetaald, de duurdere versies niet.

Het Federaal planbureau heeft uitgerekend dat we met het model meer dan een half miljard euro kunnen besparen. Meer dan 300 miljoen bij het RIZIV, bij de ziekteverzekering en goed 200 miljoen bij de patiënt zelf, die een heel pak minder aan medicijnen moet uitgeven", zegt Peter Mertens, de voorzitter van de PVDA.

"En dan zijn nog maar enkel de 100 meest verkochte medicijnen in rekening gebracht. Als je nog breder gaat, is de winst nog hoger", voegt Mertens eraan toe. En de haalbaarheid van het plan? "Zeker niet utopisch, zeker de moeite waard om te onderzoeken, dat zeggen ook allerlei andere specialisten".

Een voorbeeld van Mertens: "Maagzuurremmers, het meest verkochte medicijn daartegen kost hier 55 euro. In Nederland, waar een deel van het kiwimodel bestaat, kost dat 9 euro. Zo bespaar je natuurlijk enorm voor de patiënt. Maar in Nederland heb je wel hoge privéverzekeringen, dat wel. Dus is het op een andere manier al eens duurder. Daarom kiezen wij voor het Nieuw-Zeelandse kiwimodel".

De farmaceutische industrie is inderdaad een machtige tegenstander

In 2005 probeerde toenmalig minister van Volksgezondheid Rudy Demotte het model al eens te lanceren. Hij schreef toen twee openbare aanbestedingen uit, maar dat werd niet bepaald een succes. Want de farmaceutische industrie ging er niet op in, er kwam een collectieve boycot van. Einde poging.

"De industrie is inderdaad een machtige tegenstander", weet Mertens. "De dure farmabedrijven zijn er niet gelukkig mee, met zo'n model. Zij blokkeren direct. Daarom moeten we het model nu rigoureuzer en slimmer invoeren. We zullen het model echt moeten opleggen, zoniet blijven de woekerwinsten. En we moeten er zeker voor zorgen ook dat de apothekers er niets aan verliezen, da's ook belangrijk om de invoer van het model te doen slagen.

Volgens Peter Mertens hangt er nog een extra voordeel vast aan het kiwimodel: "Het stimuleert innovatief onderzoek, waar België heel sterk in staat. Het niet-creatieve onderzoek, de namaak van bestaande medicijnen, wordt tegengegaan."

Beluister het gesprek met Peter Mertens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: