Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Klassieke muziek doet iets met je lichaam en ik vind dat in geen enkel ander genre terug"

do 13 jun. - 1:18

Klassieke muziek moet meer gepromoot worden en liefst van jongs af aan. Dat stelde muziekfilosoof Marlies De Munck in een opinistuk in De Standaard. Is klassieke muziek dan werkelijk zo belangrijk? Jawel, zo bleek uit de uitzending van 'Bij Debecker'.
"Klassieke muziek doet iets met je lichaam en ik vind dat in geen enkel ander genre terug"

Muziekpsycholoog en professor Mark Reybrouck en Klara-presentator en musicoloog Sander De Keere kwamen 'Bij Debecker' vol passie vertellen over het belang van klassieke muziek. En ook over hun liefde voor die muziek, want die spat er tijdens de uitzending van af. 

Live-gevoel

Sander De Keere is nog maar 26 jaar, maar al jarenlang gebeten door klassieke muziek. Hij vindt dat er in het onderwijs veel meer moet ingezet worden op het ervaren van de schoonheid van de klassieke muziek: "Mensen gaan naar pop- en rockconcerten om het live-gevoel te ervaren en dat zouden ze eigenlijk ook moeten doen met klassieke muziek."

"Klassieke muziek... Je bent gebiologeerd om daarnaar te luisteren, dat doet iets met je lichaam en dat vind ik in geen enkel ander genre terug", vertelt Sander gepassioneerd.

Via een YouTube-kanaal probeert Sander alvast om mensen warm te maken voor klassieke muziek:

Popmuziek is verslavend

Muziekpsycholoog en professor Mark Reybrouck raadt dan ook aan om kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met klassieke muziek. "De hersenen van jonge kinderen ontwikkelen heel snel en dan kan je er maar beter voor zorgen dat je goede prikkels geeft in een goed gedoseerde hoeveelheid. Een kind heeft een natuurlijke neiging om problemen op te lossen. Als je ze gaat uitdagen, dan willen ze graag winnen. Dat is hetzelfde met (klassieke )muziek, daar zitten veel prikkels en uitdagingen in", vertelt Reybrouck.

Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen haast verslaafd lijken aan popmuziek? Op die vraag heeft professor Reybrouck ook een antwoord: "Een akoestische gitaar heeft mooie natuurlijke klanken, maar die zijn niet 'hot'. Dus je gaat vanalles met dat geluid doen. Heel wat popmuziek is dan ook gecompresseerd en elektronisch bewerkt. Dat zorgt voor een rijkere klank, maar alles in het dynamische bereik van de klanken wordt opgetrokken en je verliest dus alle klankverschillen en uitdagende prikkels.  Het is zoals junkfood eten: als je gewoon bent om veel zout en suiker te eten, dan wordt dat je standaardsmaak en ga je moeite hebben met andere, meer prikkelende smaken. De vier maten waarin hedendaagse muziek veelal wordt gecomponeerd, werkt ook verslavend. Je kan dat zelfs meten via bepaalde waardes in je bloed."

Sander beaamt wat de professor zegt: "We kiezen altijd voor de gemakkelijke weg en zeker vandaag de dag. We zitten constant op een computer of smartphone en als ets ons niet triggert na een paar seconden, zijn we weg."

Beluister hier een van professor Reybroucks favoriete stukken:

Bekijk en beluister hier de volledige uitzending boordevol prachtige, klassieke muziek:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet