Kleine oorzaken, grote gevolgen

16 mei 2019
Dinsdag was er een brandje bij een seinhuis vlakbij Brussel Noord –mogelijk veroorzaakt door een dakloze zichzelf wat had willen verwarmen - en meteen lag alle treinverkeer dat Brussel moest passeren lag plat. Duizenden reizigers, die niet geraakten waar ze wilden zijn, die moesten afstappen in een ander station dan gepland, drukte op de baan, mensen te laat op hun werk, voor een sollicitatie of gewoon afwezig.

Het is eigenlijk heel bijzonder hoe één iemand, die het koud heeft, zoveel impact kan hebben. Kleine gebeurtenissen met grote gevolgen daarover gaat het in De Wereld van Sofie.

Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit vertelt waarom een brandje in een seinhuis een heel spoornetwerk kan platleggen

Nog een voorbeeld van vuurtje stook met verregaande gevolgen: Johnny Cash die een kampvuur maakte in het Los Padres National Forest, in slaap viel, een bosbrand veroorzaakte en zo en passant ook bijna een populatie zeldzame condors uitroeide. Vincent Byloo vertelt het verhaal.

In zulke gevallen hoor je wel eens spreken over het ‘butterfly effect’ of ‘vlindereffect’. Het gefladder van de vleugels van een vlinder in Brazilië kan een tornado veroorzaken in Texas. Het butterfly effect is een term uit de wetenschap en eigenlijk is daar de betekenis toch nog ietsje anders en complexer. Wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis van de VUB vertelt hoe het juist zit

Na de verkiezingen van 2003 bleek één kandidate van een kleine lijst, Maria Vindevogel, méér stemmen te hebben gekregen dan wiskundig mogelijk was. Mogelijk was de stemcomputer beïnvloed door een kosmische storm! Emmanuel Willems van de dienst informatica van de overheid vertelt wat er toen aan de hand was.

De wereldgeschiedenis zit vol verhalen over kleine gebeurtenissen met grote gevolgen. Ward Bogaert geeft enkele voorbeelden: van Mohammed Ali en de fietsendief tot Gavrilo Princip & Franz Ferdinand.
Wil dit dan ook zeggen dat geschiedenis in veel gevallen heel anders had kunnen lopen? Historicus Maarten Vanginderachter (UA).

Voor Long Tran Khanh – nu een succesvol ondernemer maar ooit bootvluchteling uit Vietnam - was één gebeurtenis zeer cruciaal voor de rest van zijn leven. Eén gebeurtenis zorgde ervoor dat hij van zijn familie gescheiden werd, en als enige in België terecht kwam, terwijl zijn familie in de VS belandde.

Lees ook:

Radio 1 Select