Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Kleinere sociale bubbbel, maar ook aangepast winkelen en andere verstrengingen: dit ligt op tafel van de Veiligheidsraad

ma 27 jul. - 4:29

Het ziet ernaar uit dat we de komende vier weken onze contacten weer meer zullen moeten beperken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blikte in "De ochtend" op Radio 1 vooruit op de Nationale Veiligheidsraad.
Sophie Wilmès (MR)

"Het is geen geheim dat we naar de verkleining van de bubbel zullen gaan. Dat heeft premier Wilmès dit weekend al in enkele kranten aangekondigd. Als men dat nodig vindt, zou die bubbel zelfs minder dan 10 mensen kunnen zijn. We zullen straks begrijpen wat de experten vinden dat nodig is."

"Belangrijk is dat men die bubbel statisch ziet. Nu hebben wij gedacht dat we elke week 15 mensen mochten zien en de volgende week weer 15 andere. Er waren zelfs mensen die dachten dat ze elke dag 15 andere mensen mochten zien. Het zal belangrijk zijn om die bubbel statisch te maken, zodat we een periode hebben van een week of vier, waarin we kunnen proberen die aankomende tweede golf zo snel mogelijk in de kiem te smoren, zodat we in september met het "normale" schoolleven kunnen beginnen. Maar dat zal hoe dan ook met veel meer discipline gepaard moeten gaan, dan wat we "normaal" gewoon zijn. Want "normaal vrij" dat komt niet meer terug voordat er een vaccin is voor iedereen."

Kijk naar het gesprek in De ochtend met Minister van Justitie en vicepremier Koen Geens:

Kleinere bubbel

Tot nu mogen we per week 15 mensen zien bovenop de mensen met wie we onder hetzelfde dak wonen. Maar al enige tijd, zeker sinds de besmettingen fors stijgen, klagen de experts aan dat die sociale bubbel te groot is. De tweede coronagolf wordt blijkbaar voor een belangrijk deel aangestookt door privébijeenkomsten en familiefeestjes.

De Veiligheidsraad van vorige week liet de sociale bubbel nog onaangeroerd. Maar ondertussen heeft de provincie Antwerpen de sociale bubbel wél verlaagd tot 10 en ook in Kortrijk is dat de limiet geworden, niet toevallig lokale broeihaarden.

Wellicht zal de Nationale Veiligheidsraad straks voor het hele land de sociale bubbel terugbrengen naar 10 (of mogelijk nog minder) vaste sociale contacten die ook wekenlang dezelfde personen zouden moeten blijven.

Evenementen, shoppen, werk

Op dit moment mogen evenementen indoor nog met 200 deelnemers plaatsvinden, in de buitenlucht is een publiek van 400 mensen toegelaten. Het was al beslist dat het publieksaantal vanaf augustus niet zou worden opgetrokken naar respectievelijk 400 en 800, zoals eerder was voorzien. Maar nu zal de Nationale Veiligheidsraad mogelijk beslissen om evenementen in te perken.

De winkels sluiten zoals tijdens de eerste coronagolf is voor zo goed als iedereen géén optie, ook al omdat winkels niet meteen de grote besmettingsplekken blijken te zijn. Maar mogelijk zal de Veiligheidsraad wel het "funshoppen" willen aanpakken en zullen de ministers bekijken of we weer alleen zullen moeten gaan winkelen.

Wellicht zal er ook een oproep zijn om opnieuw meer van thuis uit te werken. Tijdens de lockdown bij de eerste golf was thuiswerk de norm.

Een meer gestroomlijnde uitgebreide mondmaskerplicht voor het hele land zou ook op de tafel van de Veiligheidsraad liggen, nu steeds meer steden en gemeenten zelf regels daarrond hebben uitgevaardigd.

Lokale lockdown

Ook op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad: wat met de lokale broeihaarden zoals nu in Antwerpen? Er is vorige week al een draaiboek klaargemaakt voor lokale uitbraken, met als ultieme middel: een plaatselijke lockdown. Mogelijk zal er tijdens de Veiligheidsraad inderdaad gesproken worden over een kader daarvoor, bijvoorbeeld om niet-essentiële verplaatsingen te verbieden in broeihaarden.

Het valt overigens op hoe de Franstalige liberalen de druk opvoeren op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) om strengere maatregelen te nemen in zijn stad, maatregelen die verdergaan dan wat al beslist is door de Provinciale Crisiscel Antwerpen.

Luister naar Geert Molenberghs, biostatisticus van de Universiteit Hasselt en KULeuven:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet