Kleinste eilandstaat ter wereld herbergt ruim 1000 vluchtelingen

28 oktober 2015
Op het Micronesische eilandstaatje Nauru (21 km², een goeie 10.000 inwoners) verblijven zo'n 1000 asielziekers. Dat klinkt grootmoedig, maar de Nauraanse overheid doet dat niet uit altruïsme.
 
Sinds de fosfaatvoorraden van de Republiek Nauru uitgeput zijn, is de overheid fanatiek op zoek naar inkomsten. 
 
Zo vult ze de activa aan door 'regio's met een omstreden status' als Zuid-Ossetië en Abchasië te erkennen en via ontieglijk dure visa-aanvragen (5000 euro, zonder enige garantie!). Al zou dat laatste eerder te maken hebben met het feit dat de Nauruaanse autoriteiten allergisch zijn voor journalisten.
 
Het geval wil dat Nauru als 'offshore' opvangcentrum voor asielzoekers fungeert. En dat het daar maandelijks flink geld voor vangt uit Australië. 
 
De Nauraanse asielopvang heeft een kwalijke reputatie, om het zacht uit te drukken. 'De Australische overheid sponsort kindermisbruik in opvangkampen' lazen we ergens.
 
Afgelopen anderhalf jaar heeft welgeteld één journalist een visum gekregen om naar Nauru te reizen. Een Australische reporter die eerder stafchef was van buitenlandse zaken en die niet afkerig staat van strenge grenscontroles.
 
Laten we onze man in Sydney dan maar bellen.
 
 
Het plaatje van het Nauru Regional Processing Centre komt hier vandaan.

Radio 1 Select