Kleuren romcoms ons beeld van liefde? "Mannen zouden er beter wat meer naar kijken!"

20 december 2019
Jarenlang hadden de zussen Debruyne een (klein) probleem. Zij keken vroeger zoveel en zo enthousiast naar romantische komedies dat hun beeld van de liefde niet helemaal realistisch meer was. Maar ook vandaag nog, zoveel jaren later en wijzer, zijn die romcoms een niet-zo-guilty pleasure: "Het zijn de beste films ooit gemaakt."

Laura (25) en Charlotte (27) Debruyne zijn twee zussen uit de Stille Kempen, met een duidelijk beeld van de ware liefde: hij houdt van je om wie je bent, is knap, gevoelig, maakt je aan het lachen en wanneer je 'niet uit te staan bent', ziet hij je nog liever. Of dat is toch het beeld dat romantische komedies hen jaren voor de ogen hebben gehouden. 

"De beste films ooit gemaakt"

"Romcoms zijn 'feelgood'-films. Films die je in het middelbaar opzet, na een rotdag op school." zegt Laura (25). Hoewel, ook nu blijven romantische komedies een niet-zo-guilty pleasure van de zussen. Charlotte: "Het zijn de beste films ooit gemaakt."

Laura: "Er is altijd een vast patroon: het hoofdpersonage is een simpel, onopvallend meisje, met heel wat problemen. Op het einde redt een man je, en komt alles goed." Zelfs als de vrouw in kwestie bijzonder lastig doet, 'hard to get' speelt, blijft de man ervoor gaan: "Dan wil de man zelfs nog harder!", vult Laura aan.

"Geen normale manier van communiceren"

In de middelbare school zaten de zussen vaak te wachten tot die ene, perfecte jongen langskwam: "Je verwacht dat een jongen achter je aan zal komen. Dat je niets moet doen. Maar zo werkt het natuurlijk niet", zegt Laura. 

Charlotte voelde tijdens haar eerste date al dat het in realiteit een tikkeltje moeilijker was om de man van je leven te vinden: "Ik dacht dat je de hele tijd moest blijven praten. Dat alles leuk moest zijn. Tot ik doorhad dat dat eigenlijk helemaal geen normale manier van communiceren is."

Raad voor jongens

De romcom is misschien niet voor iedereen, maar het kan wel een 'acquired taste' zijn, volgens Laura en Charlotte: "Onze vader heeft altijd, al dan niet gedwongen, meegekeken naar romantische komedies. En die heeft daar nu ook een goed gevoel bij. Je moet even doorbijten, maar je geraakt er wel verslaafd aan." 

Laura eindigt met wat raad voor elke jongeman die aan een lief wil geraken: "Vrouwen zijn van Venus, mannen van Mars. En die mannen weten niet wat te doen. Dus raad ik ze aan om wat meer romcoms te kijken. Toch als je wil weten wat je echt moet doen om een vrouw het hof te maken...."

Beluister het gesprek met Laura en Charlotte:

Lees ook: