"Kleuters die te weinig naar school gaan, scoren later vaak slechter"

12 december 2016
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil dat alle kleuters in Vlaanderen naar school gaan. Daarom lanceert ze vandaag een nieuw actieplan én stelt ze vanaf 1 januari een kleutercoördinator aan. Ook al gaat het over het algemeen goed met de participatie in onze Vlaamse kleuterklassen, toch zijn ruim 2.300 vijfjarigen nog altijd te weinig aanwezig op school. "We kunnen die groep niet zomaar achterlaten", zegt Crevits in "De ochtend" op Radio 1.
Slechts een heel klein percentage (1,3 procent) van de Vlaamse kleuters is niet ingeschreven op school. Bovendien is ruim 97 procent van de vijfjarigen nu al voldoende aanwezig in de klas. Het zijn echter de absolute cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zorgen baren. Vorig jaar waren namelijk ruim 850 kleuters niet ingeschreven op een kleuterschool. Ruim 2.300 vijfjarigen waren bovendien niet vaak genoeg aanwezig in de klas.
 
"We kunnen die groep van meer dan 2.000 kinderen niet zomaar achterlaten," zegt Crevits. "Een lage participatiegraad in de kleuterklas is namelijk vaak een belangrijke voorspeller voor de latere schoolresultaten. Dat bleek ook uit het PISA-onderzoek." De minister van Onderwijs lanceert daarom vandaag een nieuw actieplan om de participatie in de kleuterklassen nog te verbeteren.
 

Kleutercoördinator

 
Vanaf 1 januari 2017 krijg Vlaanderen bovendien een heuse kleutercoördinator. Die zal in de eerste plaats in de grote steden aan de slag zal gaan. Vooral in Gent, Antwerpen en Oostende is de kleuterparticipatie namelijk lager dan in de rest van Vlaanderen. "De bedoeling is vooral om goede praktijken uit te wisselen", verklaart de minister. "Er zijn nu lokaal al een aantal projecten die goed werken en die sterk inzetten op het persoonlijk contact met ouders."
 
Want precies dat laatste is volgens Crevits de sleutel tot succes. "Ouders die hun kindje niet naar school sturen, zijn vaak gewoonweg niet vertrouwd met het Vlaamse kleuteronderwijs. Of ze hebben geen vertrouwen in de scholen. Dat kan je oplossen door in te zetten op persoonlijk contact, door op huisbezoek te gaan of hen een kaartje te sturen."
 
De leerplicht verlagen, zodat ook kleuters verplicht naar school moeten, vindt Crevits dan weer geen goed idee. "Het is belangrijk dat ouders betrokken zijn op school en er met volle overtuiging voor kiezen om hun kind in te schrijven. Dat doe je niet met nóg een verplichting."