"Klik niet op onzin en retweet niet alles wat voorbijkomt"

19 november 2016
Is de Brexit of de overwinning van Trump een gevolg van foute informatie, die vrijelijk kon circuleren op het internet? Daarover zijn we nog niet uitgepraat. Bij het VRT-TV-journaal onderzoekt Majd Khalifeh het waarheidsgehalte van beelden uit conflictgebieden.

80% van de beelden uit Syrië komt van burgers, zogenoemde user generated content. De herkomst van die beelden achterhalen is een dagtaak voor Majd Khalifeh. Hij gaat actief op zoek naar beelden uit een bepaalde regio en wat hij vindt, onderwerpt hij aan allerlei technieken ter verificatie.

 

Vooral de eerste uploader van beeld is interessant.

 

Ook reverse image search kan helpen om de herkomst van een foto te achterhalen, en of er mee geknoeid is.

 

Na de aanslagen van Parijs circuleerde er bijvoorbeeld een foto van een vermoedelijke dader, een man met tulband en koran. Het bleek een gefotoshopt beeld van een man met een laptop.

 

Op dit moment onderzoekt Majd Khalifeh beelden van een foltering door Iraakse soldaten, maar daarvan is nog niet zeker waar die vandaan komen. Hij werkt daarvoor samen met Human Rights Watch.

Binnen EBU, de groep van Europese openbare omroepen, wordt samengewerkt om beelden te verifiëren.

 

De grote internetplatformen als Google of Facebook hebben ook een rol te spelen. Als ze terroristische boodschappen of kinderporno kunnen detecteren, dan moet dat ook kunnen voor manifest foute informatie, vindt Majd Khalifeh.

 

En we hebben als consument ook een verantwoordelijkheid. Soms helpen mensen, ook met goede bedoelingen, om valse informatie te verspreiden.

 

Klik niet op onzin, en retweet niet alles wat voorbijkomt.