“Klimaat waarin racisme gedijt jarenlang gemanaged door SP.A en Groen”

4 augustus 2016
Francken
Niet de N-VA, maar SP.A en Groen hebben een klimaat gecreëerd waarin racisme gedijt. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie gezegd in een felle reactie op de kritiek van beide partijen op de N-VA. Francken beschuldigt de linkse partijen ervan dat ze door jarenlang een laks terugkeerbeleid te voeren en zegt dat zijn partij daar nu een consequent, kordaat en humaan beleid tegenover. “Als SP.A en Groen zeggen dat wij racisme aanwakkeren, vind ik dat heel kort door de bocht.

Na de stroom van racistische racistische opmerkingen op de dood van een Genkse tiener van Marokkaanse afkomst woedt de discussie over racisme volop. Gisteren verweten Groen en SP.A dat regeringspartij N-VA racisme en discriminatie zouden aanwakkeren. Maar het zijn net SP.A en Groen die een klimaat hebben gecreëerd waarin racisme gedijt. Dat zei N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie vanochtend in een scherpe reactie, in “De ochtend”.

“Ik spreek racisme niet goed”, zei Francken duidelijk in het begin van zijn reactie op de beschuldigingen uit de oppositie. Waarna hij de bal meteen scherp terugketste.

Het is niet omdat er een desastreus migratie- en opengrenzenbeleid gevoerd is door SP.A en Groen, dat je racistische uitlatingen moet doen.

Francken verwijt beide partijen dat ze jarenlang een veel te laks migratiebeleid hebben gevoerd. “Dat is begonnen in 1999-2000 met de collectieve regularisatie van meer dan 100.000 mensen en de snel-belgwet. Die hebben door paars-groen dan allemaal de Belgische nationaliteit gekregen, vaak ook de dubbele nationaliteit.”

Vervolgens herinnert Francken eraan dat beide partijen “een heel laks beleid hebben gevoerd op het vlak van repatriëring”. “Vreemdelingen die criminele feiten hebben begaan, zijn bijna nooit uitgewezen. Francken haalde vanochtend aan dat toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH) in 2009 meer dan 800 criminelen heeft geregulariseerd.

"Kordaat en humaan beleid"

Daar stelt Francken tegenover dat hij nu met de regering de problemen “eindelijk aanpakt met “een consequent, kordaat en humaan beleid”. “Alle asielzoekers hebben bed-bad-brood gekregen, in tegenstelling tot bij Paars-Groen, waarbij de mensen op straat bleven liggen. Deze regering geeft mensen die goed geïntegreerd zijn papieren en mensen die zich niet gedragen zetten we op het vliegtuig, het land uit.”

Francken zegt dat de regering hierin gesteund wordt door een “zeer grote meerderheid bij de Belgische bevolking”. “Als zij (Groen en SP.A, nvdr.) dan zeggen dat wij racisme aanwakkeren, vind ik dat heel kort door de bocht." "Het is goed in eigen hert te kijken", besloot Francken zijn felle reactie op de kritiek.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select