"Klimaatproblemen los je niet op met symbolen, maar met maatregelen"

25 maart 2019
© Radio 1
Open VLD is niet van plan om het grondwetsartikel 7Bis aan te passen om een klimaatwet mogelijk te maken. "De klimaatproblemen los je niet op met symbolen, maar met maatregelen", zegt voorzitter Gwendolyn Rutten in 'De Wereld Vandaag'. De voorzitter van Jong VLD, Hans Maes, wil het grondwetsartikel wel aanpassen.

De klimaatactivisten die actie voeren aan het parlement willen dat de Kamer morgen beslist om via een aanpassing van grondwetsartikel 7Bis een klimaatwet mogelijk te maken. Als dat niet gebeurt, dan moeten we vijf jaar wachten voor zo'n klimaatwet er kan komen, en die tijd hebben we niet, argumenteren zij.

Maar Rutten is daar niet voor te vinden. "De klimaatuitdaging is belangrijk, maar je lost dat niet op met symbolen of met wetten die een lege doos zijn. Je moet met maatregelen komen en de burgers en de bedrijven hebben het recht te weten welke die maatregelen zijn, hoeveel ze gaan kosten en wat we van iedereen verwachten. Dat is de boodschap", zegt Gwendolyn Rutten.

"Wij stellen voor om met een samenwerkingsakkoord te komen. We hebben dat in het verleden gedaan voor onze doelstellingen voor 2020. We zullen dat opnieuw moeten doen voor de doelstellingen tot 2030 en als men de vrees zou hebben dat dat samenwerkingsakkoord moeilijk zou gaan of te lang zou duren, dan willen we dat gerust verplicht maken. Dat is de manier waarop we in dit land proberen samen te werken", stelt Rutten.

Een aanpassing van het grondwetsartikel zou ook de democratie in gevaar brengen, vindt Rutten. "Het voorstel dat men wil doen, is het opleggen om een wet te stemmen met verhoogde doelstellingen, waarmee je riskeert om het hele beleid uit handen te moeten geven aan rechters die niet democratisch verkozen zijn."

"Alle pistes openhouden"

Binnen de partij zit wel niet iedereen op dezelfde lijn. De voorzitter van Jong VLD, Hans Maes, pleit er in eigen naam voor om de aanpassing aan grondwetsartikel wel goed te keuren. "Het klimaat is zo belangrijk voor ons als jonge generatie dat we graag alle pistes open zien en dat we daarom hopen dat er niet nu al bepaalde pistes worden gesloten omwille van grondwettelijke redenen", zegt Maes.

"Ik heb een heel aantal bemerkingen gekregen vanuit onze achterban, jongeren die zich afvroegen waarom wij hiertegen zijn. We hebben dat doorgesproken binnen Jong VLD en gezegd dat we toch moeten proberen onze stem te laten horen. We gaan het artikel niet nu wijzigen om snel, snel er een klimaatwet door te jagen voor de volgende verkiezingen, dat kan de bedoeling niet zijn. Maar wij zien hierin een van de mogelijkheden om in de volgende legislatuur grondig en van onderuit een discussie te houden over hoe ons klimaatbeleid eruit moet zien", zegt Maes.

Beluister het gesprek met Gwendolyn Rutten:

Beluister het gesprek met Hans Maes:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: