Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Klimaatpsycholoog Gerdien De Vries: "Ik pleit voor een mix van overheidsmaatregelen en de sociale norm die verschuift"

di 26 okt. - 9:10

Huizen isoleren, nieuwe boilers aanschaffen, elektrische auto’s opladen, … zo’n dingen zijn voor veel mensen veel gedoe. Zoveel gedoe, dat het ons tegenhoudt om duurzaam te leven. Mensen ‘ontzorgen’ zou die drempel al minder groot maken en ook de overheid zou een extra handje kunnen toesteken, aldus klimaatpsycholoog Gerdien De Vries in ‘Wat houdt ons tegen?’. "Want tijdens de coronacrisis doen we wél wat, mede omdat de overheid ons dingen oplegde."
©VRT

"Corona is dichtbij en heel relevant”, begint Gerdien De Vries. “Het wordt ook als crisis beleefd. En daarbij werden er door de overheid maatregelen getroffen." 

Mix van overheid en sociale norm

Moet de overheid dan ook dwingender zijn op vlak van de klimaatcrisis? "Met alles verplichten red je het ook niet, want dan voelen mensen zich in een hoek gedreven. Ik pleit voor een mix aan maatregelen. Zowel vanuit de overheid, maar denk ook aan die sociale norm die gaat verschuiven doordat mensen elkaar aanspreken. Roken bijvoorbeeld: dat is verminderd door een mix van wetgeving, prijs én de sociale norm die veranderde."

"De commentaar is vaak: je moet niets alles bij de overheid leggen. De burgers of het bedrijfsleven moeten het maar oplossen. Maar dat is ook het probleem bij klimaatverandering: wie draagt de verantwoordelijkheid? De groepen kijken naar elkaar, maar we moeten allemaal die verantwoordelijkheid voelen.  ‘De overheid’ dat zijn ook mensen, huisbezitters en autorijders”, zegt De Vries. 

Gedoe of gemak?

Luisteraar Kateleene denkt dat er op een andere manier naar kijken één van de oplossingen is. Er niet naar kijken als gedoe, maar focussen op hetgeen je wint: de vrijheid en het plezier van fietsen bijvoorbeeld.

“Wij doen inderdaad ook onderzoek naar de framing van het probleem”, pikt De Vries in. “Ik zal ook nooit zeggen dat je iets als ‘gedoefactor’ moet benoemen. Het kan ook een gemakfactor zijn. We kijken naar hoe we mensen kunnen ‘ontzorgen’. Hoe zorgen we ervoor dat het wél leuk is? Maar als ze het als gedoe ervaren, dan is dat ook gewoon zo.”

Beluister het gesprek via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet