"Klimaatscepticus Myron Ebell gebruikt dezelfde strategie als de tabaksindustrie"

1 februari 2017
Op initiatief van de partij Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa zal Myron Ebell, voormalig hoofd van Trumps transitieteam voor het Amerikaans milieuagentschap EPA, de openingsspeech komen geven op een mileuconferentie. De man is één van de grootste klimaatsceptici van Trump. Onderzoeker aan het Instituut voor Europese Studies aan de VUB Tomas Wyns is niet opgezet met diens komst.

De aanwezigheid van Myron Ebell op de Blue Green Summit top, doet bij Tomas Wyns vragen rijzen. Ebell leidde immers tot bij Trumps inauguratie diens overgansteam verantwoordelijk voor het milieuagentschap EPA. Hij staat bekend als grote scepticus van klimaatverandering. 

Myron Ebell was voor zijn aanstelling lobbyist voor het Copetitive Entreprise Institute, een organisatie die al jarenlang klimaatwetenschap in twijfel trekt. “De organisatie gebruikt de dezelfde truken van de tabaksindustrie om twijfel te zaaien in het klimaatdebat: ze halen feiten uit hun context en publiceren studies gesponserd door de fossiele brandstofindustrie." 

Wyns is bezorgd over de aanstelling van Scott Pruitt - voormalig minister van Justitie in de staat Oklahoma - als het nieuwe hoofd van EPA. "Hij heeft de voorbije jaren een tiental rechtszaken aangespannen tegen EPA. Wetenschappers van de organisatie zijn nu ook het zwijgen opgelegd en mogen geen onderzoek meer uitvoeren. Ik vermoed dat er niet veel goeds te wachten staat."