Klimaatverandering nekte het Romeinse Rijk

9 januari 2015

Dat de Romeinen straffe ingenieurs waren is geen nieuw feit. En dat ze op het vlak van logistiek, transportinfrastructuur en waterbeheer hun gelijke niet kenden, ook niet.

Dat heeft de bevolking in een uitgestrekt rijk (op het hoogtepunt zo'n 60 miljoen mensen) honderden jaren behoed voor voedselschaarste en hongersnood. Een periode van sociaal-economische stabiliteit werd, ondanks toenemende verstedelijking en wisselende klimatologische omstandigheden, eeuwen lang in stand gehouden. En dat met pre-industriële technologie. Faut le faire.

En toen kwam de val van het Romeinse rijk. Dat was geen plotsklapse implosie, maar een langzame 'verkreumeling'. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaans-Nederlandse studie.

Aan de hand van een virtueel Romeins waternetwerk en een kosten-afstand-analyse stelden de onderzoekers vast dat de klimaatverandering de veerkracht van het systeem almaar meer aanvrat. De importkosten stegen zodanig dat de rek er op de duur helemaal uit was.

We hoeven u niet te vertellen dat 2014 het warmste jaar was sinds de waarnemingen. En dat we niet leven in een periode van langdurige sociaal-economische stabiliteit.

Op het plaatje: aquaduct in Segovia

Radio 1 Select