Klinisch bioloog Isabelle Leroux-Roels: "Goed nadenken of we tweede dosis niet beter uitstellen"

25 februari 2021
© Justin Namur (Belga)
Het hoofd van het Centrum voor Vaccinologie Isabel Leroux-Roels blijft optimistisch over de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. "De vaccins die er nu zijn werken goed tegen de Britse variant. Het is ook belangrijk dat AstraZenica vooruitzicht heeft op meer geleverde dosissen en het vaccin van Johnson & Johnson wordt wellicht over enkele weken geregistreerd. Eens dat alles goed vertrokken is, kan het sneller gaan", zegt Leroux-Roels in 'De Wereld Vandaag'.

Intussen komen er ook bemoedigende gegevens over de werking van de eerste prik van de vaccins van Pfizer en Moderna uit het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft men beslist om de tweede prik pas na twaalf weken uit te voeren, in plaats van een interval van drie tot vier weken zoals de bijsluiters aangeven.

"Deze week zijn er gegevens uit Schotland bekendgemaakt waaruit blijkt dat na een dosis van het Pfizer-vaccin 85 procent bescherming ziet tegen hospitalisatie. Het is heel interessant om de cijfers verder te gaan opvolgen", aldus vaccinologe Isabel Leroux-Roels

De tweede dosis heeft als bedoeling om de antistofconcentraties te vergroten. "De tweede dosis is heel doeltreffend daarin. Bij sommige vaccins stijgen de antistoffen tienvoudig na de tweede dosis. Je hebt de tweede dosis ook nodig om het imuungeheugen te stimuleren. Om lange bescherming te hebben met andere woorden. Het zou goed kunnen zijn dat we niet zoveel antistoffen nodig hebben om goed beschermd te zijn, maar dat weten we nog niet."

Beluister het gesprek met vaccinologe Isabel Leroux-Roels in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'