Klokkenluiders

11 december 2019
De Britse muzikant Brian Eno roept deze kerst op om Julian Assange, de oprichter van Wikileaks en vader der digitale klokkenluiders, te steunen. Hij is één van de vele bekende klokkenluiders. Edward Snowdon is er nog zo één. Waarom zou je klokkenluider worden? En wat zet je allemaal op het spel? Daar hebben we het vandaag over in De Wereld van Sofie.

We kennen Brian Eno van Roxy Music, van allerlei instrumentale muziek en van zijn samenwerkingen met David Bowie, U2 en Talking Heads. Maar wat heeft de Britse muzikant met Julian Assange? Korneel De Clercq is expert ter zake.

Hoe belangrijk zijn klokkenluiders? Zijn er eigenlijk veel? Hoe vinden ze de weg naar de buitenwereld? En is er voldoende bescherming voor klokkenluiders in ons land? Vragen voor Lars Bové, onderzoeksjournalist bij De Tijd.

In 2011 pakte het duidingsprogramma Panorama uit met 4 klokkenluiders die de mistoestanden van hun politiebazen openlijk aanklaagden. Hoe kijken die klokkenluiders van politiezone Hazodi terug op hun avontuur? Onze reporter Brecht Devoldere trok naar Serge Delvaux en Vera Vrancken.

Ooit gehoord van ene Edmund Dene Morel? Hij wou het systematische gebruik van slavernij in Congo Vrijstaat door Leopold II blootleggen. Hoe hij dat aanpakte? Max Vryens reconstrueert het verhaal van deze historische klokkenluider.

Hoe zit het eigenlijk met die échte klokkenluiders? Je weet wel, de kosters die bijvoorbeeld de kerkklokken doen luiden. Volgens Jan Dumolyn, professor middeleeuwse geschiedenis aan UGent, stonden klokken centraal in de middeleeuwse samenleving.