Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Kloosters lopen leeg: Nog maar 5.000 geestelijken in Vlaamse kloosterordes

wo 2 feb. - 4:00

Vlaanderen telt op dit moment nog zo’n 5.000 geestelijken die deel uitmaken van een kloosterorde. Dat meldt Kerk & Leven. Het zijn er bijna 9.000 minder dan 20 jaar geleden. Toch blijft hun bijdrage in het onderwijs en de zorg groot, zegt godsdienstsocioloog Wim Vandewiele.
kloosterzusters

3.780 kloosterzusters en 1.220 broeders en paters tellen de verschillende ordes in Vlaanderen op dit moment. In 2002 ging het nog om 10.924 vrouwen en 3.039 mannen. Vandaag is de gemiddelde leeftijd van de zusters, broeders en paters rond of boven de tachtig jaar. Zij zullen de congregaties dus niet lang meer kunnen dragen. De vraag rijst: wat met de toekomst van het religieuze leven?

Snelle daling

Volgens godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van KU Leuven zijn er meerdere oorzaken voor die daling. “Vroeger werd het als een voorrecht gezien als je in de familie een kloosterling of priester had, het bracht een bepaalde sociale status met zich mee. Door de individualisering die onze maatschappij nu kent, is er minder betrokkenheid en worden instituten in Vlaanderen in het algemeen minder belangrijk.”

Deze situatie toont wat ons te wachten staat bij de vergrijzing in de maatschappij. Wij hebben nog heel wat bij te leren van hun creatieve manieren van zorg dragen.

In het verleden waren vooral vrouwen actief als geestelijken. "Enerzijds hebben mannen ook de optie om priester te worden en anderzijds traden er in de 19e eeuw veel alleenstaande of achterstallige vrouwen toe', verklaart professor Vandewiele. "Vanaf 1950 is dat veranderd. Toen namen de kansen voor vrouwen in de samenleving toe, wat een drastische afname van het aantal intredes veroorzaakte."

De daling is al tientallen jaren aan de gang en werd echt opvallend vanaf de jaren 60. De geestelijken die voor die tijd in kloosterordes zijn toegetreden, zijn ondertussen ouder dan 80 jaar. “Als je in de toekomst kijkt dan komt er in aantallen een punt waar er geen geestelijken meer actief zullen zijn. Maar er zullen altijd enkelingen vanuit een oprechte interesse zich blijven aansluiten”, aldus Vandewiele.

“Op dit moment zijn er 275 moederhuizen van congregaties in Vlaanderen alleen, dus het is inderdaad onvermijdelijk dat daar een reorganisatie moet komen wanneer nog meer zusters en congregaties wegvallen.”  Maar internationaal is er wel nog veel interesse en ook de trappistenzusters blijven populair. “De laatste 5 tot 10 jaar zijn daar toch een aantal mensen die zich kandidaat stelden en zijn ingetreden.”

Nalatenschap

Hoewel de kwantiteit van de congregaties misschien daalt, mag de kwaliteit  volgens Vandewiele niet onderschat worden. “De congregaties waren geen topintellectuelen, maar vooral doeners. Het zijn echt mensen die maatschappelijke noden zagen, zowel in het onderwijs, de zorg voor ouders en het welzijn van jongeren", benadrukt hij. "Ons fantastische zorg- en welzijnsnetwerke kan je heel sterk enten op die religieuze roots, dat wordt vaak vergeten."

Vandewiele vindt dat de sociale actie die de zusters, broeders en paters altijd hebben ondernomen, ons kan tonen hoe wij moeten omgaan met de babyboomers in de toekomst. “Het toont ons wat ons over 20 jaar te wachten staat bij de vergrijzing in de maatschappij. Wij hebben nog heel wat bij te leren van hun creatieve manieren van zorg dragen.”

Beluister het gesprek met Wim Vandewiele in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet