Klungel niet zomaar met je bioritme

8 januari 2019
Werk jij af en toe ‘s nachts? Wees dan voorzichtig want een verstoord bioritme zou wel eens aan de oorzaak van diabetes type 2 en kanker kunnen liggen.

“Na enkele dagen van een verstoord ritme kunnen we al de eerste symptomen van diabetes type 2 herkennen in ons bloedprofiel”, vertelt Roelof Hut, Specialist Bioritme bij de Universiteit van Groningen, in Nieuwe Feiten.

Over het ontstaan van kanker zijn de meningen volgens Hut nog verdeeld. “De gezondheidsraad in Nederland twijfelt nog. Maar als ik naar de literatuur kijk dan moeten we echt concluderen dat het op een lange termijn ook iets als kanker kan veroorzaken.

Maar hoe komt dat dan precies? “Iedere cel en orgaan in ons lichaam heeft een biologische klok, een soort dagritme” legt Hut uit. “Als je gaat knoeien met je bioritme gaan je organen slechter werken en ook slechter samenwerken”.

Als je wakker bent en een maaltijd eet moet je lever in de juiste klokfase staan om de juiste verteringsenzymen aan te maken maar ook je pancreas of alvleesklier moeten in de juiste tijdsperiode zitten om insuline aan te maken zodat je geen glucose in je bloed krijgt.

“De 24 uurseconomie van vandaag is een heel slecht idee, ons lichaam kan daar niet tegen”, concludeert Hut.

Lees ook:

Radio 1 Select