KMI kondigt code rood af wegens hitte: iederéén moet veel drinken, rusten en uit de zon blijven

7 augustus 2020
Vanaf zaterdag geldt in bijna heel het land code rood door de hitte. Uitzondering is de kust (code geel) en de provincie Luxemburg (code oranje). Dat heeft het KMI bekendgemaakt. Het is de eerste keer dit jaar dat die weerscode in werking treedt. Bij code rood wordt iedereen gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hitte en niet enkel de risicogroepen zoals kinderen en ouderen.

Het is heet in heel het land. Het KMI waarschuwde eerder al met code oranje in alle provincies. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut heeft zopas die code oranje opgetrokken naar code rood en dit voor bijna heel het land . Uitzonderingen zijn de provincie Luxemburg, daar blijft code oranje van kracht, en aan de Belgische Kust blijft code geel gelden.

Sinds 2005 heeft België een nationaal ozon- en hitteplan om de bevolking te waarschuwen om zich te beschermen tegen de hitte. Het is de tweede keer dat code rood wordt afgekondigd. Ook vorig jaar was dat het geval, op 23 juli voor extreme hitte.

Het KMI kan code rood afkondigen tijdens een hittegolf wanneer we drie opeenvolgende dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van minstens 35 graden Celsius hebben of wanneer er minstens één dag is met een maximumtemperatuur van minstens 40 graden Celsius. Het waarschuwt dat bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden bepaalde maatregelen genomen worden:

  • veel drinken
  • het zoutgehalte op peil houden
  • veel rusten
  • in een gekoelde ruimte verblijven
  • vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging
  • rechtstreekse zonnestralen vermijden
  • onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen
  • volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op

Ook onze weerman Frank Deboosere heeft nog tips. Hij vraagt vooral goed te zorgen voor de ouderen:

We hebben allemaal ouders en grootouders. Doe die eens een telefoontje. Hoor dat ze voldoende binnen blijven. Dat ze langs de noordkant van een gebouw zitten, niet helemaal boven maar zich beneden bevinden en dat ze voldoende water drinken.

Code rood is de vierde en hoogste kleurcode die het KMI kan toekennen.

Radio 1 Select