Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

'Knuffelcontact': 2020 levert dan toch een positief 'Woord van het Jaar' op

di 15 dec. - 8:50

De verkiezing van het 'Woord van het Jaar' werd gekleurd door corona. 'Knuffelcontact' is de afgetekende winnaar. Een mooi, warm woord dat een leemte in de taal opvult, zegt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. Minister Frank Vandenbroucke was degene die het woord voor het eerst in de mond nam.
© Chewy (Unsplash.com)

'Knuffelcontact' is het Woord van het Jaar, de jaarlijkse verkiezing van Van Dale en de VRT. Het won met grote voorsprong en laat 'covidioot' en 'hoestschaamte' ver achter zich. Meestal liggen er twee, drie woorden dicht elkaar, maar nu was al van bij het begin van de stemming duidelijk dat 'knuffelcontact' voorop lag. "Een glorierijke overwinning,” zegt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx.

1. knuffelcontact: 53,5 procent van de stemmen

2. covidioot: 8,7 procent

3. hoestschaamte: 7,3 procent

Wat betekent 'knuffelcontact' precies? Dit zegt de digitale versie van Van Dale: “per­soon, bui­ten de even­tu­e­le le­den van je ge­zin, met wie je nauw (fy­siek) con­tact mag heb­ben, m.n. tij­dens de coronacrisis.” Het woord blijft er drie, vier jaar in staan en dan wordt bekeken of het nog wordt gebruikt.

Ruud Hendrickx is blij met 'knuffelcontact': "Ik vind het een fantastisch woord om twee redenen. Het is een warm woord. We hebben een heel bizar jaar met donkere dagen en veel ellende achter de rug. Oef, denken wellicht veel mensen: een positief woord dat met corona geassocieerd wordt. Wie knuffelt er nu niet graag? Ook vormelijk is het een mooi woord met een binnenrijm. In 'knuffelcontact' hoor je twee keer k. Blijkbaar hebben zulke woorden een streepje voor.” Denk aan vroegere Woorden van het Jaar als kraamkost, koesterkoffer, samsonseks of het mangomoment dat in 2018 tweede werd.

Een woord dat niet gezocht klinkt en op het juiste moment komt, wordt snel opgepikt.

Heel bijzonder is ook dat het woord “knuffelcontact” onmiddellijk ingeburgerd raakte. “Het gebeurt zelden dat een woord zo snel wordt opgepikt. Mensen hadden er behoefte aan. Er zat een gat, een leemte in de taal om die persoon te benoemen.” Meer nog: "Het is een woord waarvan iedereen denkt: hé, bestond dit nog niet? Dergelijke woorden die niet gezocht klinken en op het juiste moment komen, worden  snel opgepikt."

'Knuffelcontact' raakte ook internationaal bekend. Tot in China werd er in de pers over bericht. Niet in Nederland, daar kennen ze enkel het 'knuffelmaatje', maar dat betekent een seksueel contact. En in Franstalig België spreken ze droogweg over “un contact rapproché”.

Het woord dateert nog maar van begin oktober, toen de regering De Croo haar eerste maatregelen bekendmaakte. Het was minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) die 'knuffelcontact' de eerste keer in de mond nam, in een interview met Linda De Win voor Villa Politica. Daarvoor, ten tijde van de regering Wilmès, was er enkel sprake van het vagere begrip “nauwe contacten”.

Is 'knuffelcontact' een blijvertje? Ruud Hendrickx: “Meestal blijft een woord bestaan zolang het verschijnsel blijft bestaan. In dit geval zolang we nog maar met een of enkele mensen mogen knuffelen. Als we iedereen weer mogen zien, dan hebben we geen behoefte meer aan het woord en zal het langzaam uitsterven. Daarna vermoed ik dat het een historische term wordt als we op deze periode zullen terugkijken.”

Beluister het gesprek met Ruud Hendrickx en Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet