Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Knuffelcontactuitspraak Jean-Marc Nollet kan motivatie onderuit halen om coronamaatregelen na te leven"

wo 24 feb. - 10:40

Welke gevolgen kan een op het eerste gezicht vrij onschuldige uitspraak van een voorzitter van een meerderheidspartij hebben? Dat is de vraag die Wetstraatwatchers Ivan De Vadder en Alain Gerlache bezighoudt nadat Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet toegaf dat hij zich niet meer houdt aan de coronaregels rond de knuffelcontacten. Of hoe een eerlijk antwoord - al dan niet met voorbedachten rade - wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.
Jean-Marc Nollet

Hoe erg is het dat een partijvoorzitter de coronaregels overtreedt?

"Het gaat niet over de individuele overtreding", zegt Ivan De Vadder. "Het gaat over het effect dat een uitspraak heeft van een partijvoorzitter die tot de meerderheid behoort." Want het is net die regeringsmeerderheid die de regels heeft uitgevaardigd om de coronapandemie in te dijken.

"Als een van de voorzitters van die meerderheid zegt dat niemand de regels nog volgt... Het gaat over het effect op de motivatie van de hele bevolking. Het zijn niet de maatregelen die ons zullen redden, het is de mate waarin iedereen zich houdt aan de maatregelen." Voor Ivan De Vadder heeft Nollet "een zware fout" begaan.

Waar komt de uitspraak van Nollet vandaan?

Alain Gerlache wijst erop dat Jean-Marc Nollet gewoon een vraag van de RTBF heeft beantwoord. "De vraag is of hij gepland had om dat te zeggen. Dat laat ik in het midden."

Maar die uitspraak van Nollet komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. "Dit is waarschijnlijk het gevolg van de houding en de strategie die MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al weken en maanden hanteert: constant duwen, maatregelen in vraag stellen en aandringen op versoepelingen." Het gevolg: een soort opbod tussen de drie regeringspartijen aan Franstalige kant, waarbij elke partij haar eigen achterban probeert te bedienen met versoepelingen.

"Het is erger aan Franstalige kant", vindt Ivan De Vadder. "Het kibbelkabinet zit niet meer aan Vlaamse, maar aan Franstalige zijde. Omdat je bijna het spiegelbeeld hebt van de vorige regering waarbij drie grote Vlaamse partijen in dezelfde vijver visten. Nu heb je drie grote Franstalige partijen die wat in dezelfde vijver vissen."

Zijn de Vlaamse partijen minder versoepelingsgezind?

Het antwoord is nee. Groen vraagt dat de bubbel van 4 buiten naar 8 wordt vergroot, CD&V vraagt een "buitenbubbel" van 10 en maatregelen voor studenten en jongeren, Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil de avondklok op de schop en N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de horecaterassen graag weer open.

"Er is in de hele politieke wereld een gevoel dat er versoepelingen op komst zijn en elke partij eist "haar" versoepelingen op", stelt De Vadder vast. Alleen de SP.A houdt zich koest. Volgens De Vadder heeft dat alles te maken met de figuur van de minister van Volksgezondheid. "Frank Vandenbroucke komt uit een familie van artsen. Daardoor heeft hij veel respect voor artsen, denk ik." Er is niet alleen de man, maar ook de functie. "Als er één iemand overtuigd moet zijn van wat de virologen aanbevelen, is het wel de minister van Volksgezondheid."

Wat betekent dit voor het Overlegcomité van vrijdag?

Overmorgen buigt het Overlegcomité zich over de coronatoestand en over eventuele versoepelingen. "Zullen de mensen na het Overlegcomité nog de regels willen volgen of zal het meer à la carte zijn?", vraagt Alain Gerlache zich af. "Als dit gebeurt, zitten we in de situatie die we in september hebben gekend", waarschuwt Ivan De Vadder.

Toen besliste de regering-Wilmès om versoepelingen door te voeren die achteraf beschouwd veel te ver gingen. "Dat heeft tot de tweede golf geleid", zegt De Vader. "De virologen hebben daarvoor afgelopen maandag ook al voor gewaarschuwd. Als er weer een kruising komt tussen demotivering waardoor mensen loslaten en een virus dat stijgt, vrees ik voor een derde golf."

Alain Gerlache denkt dat de rol van premier Alexander De Croo (Open VLD) overmorgen cruciaal wordt. Er is niet alleen de toenemende druk op de federale regering door al die vragen naar versoepelingen, er zijn ook de mogelijke epidemiologische gevolgen. Het dilemma volgens De Vadder: "Kunnen we ons herpakken of zitten we op een roetsjbaan naar versoepelingen?"

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder en Alain Gerlache via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet