Knuffelen kan weer vanaf 9 juni, minister Verlinden "Willen verantwoordelijkheid weer aan de mensen geven"

29 mei 2021
Vanaf 9 juni verdwijnen de sociale afstandsregels voor wie bij elkaar op bezoek gaat of wie samen op stap gaat. Dat lazen Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Belang van Limburg in het ontwerp van ministerieel besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft opgesteld. Ook de beperking van het aantal sociale contacten wordt geschrapt.

De coronacijfers blijven in de juiste richting evolueren en dus zullen de geplande versoepelingen voor 9 juni kunnen doorgaan. Dat waren er wel wat: binnenruimtes in de horeca mogen weer open, de terrassen mogen ook langer openblijven, feesten mogen weer tot 50 personen ontvangen, er kan weer wat publiek bij evenementen aanwezig zijn, ...

Maar waar nog niet expliciet over gecommuniceerd was, waren de beperkingen op ons sociale leven. Vandaag mag u maar 1 knuffelcontact hebben per zes weken en maar maximaal 2 mensen van hetzelfde gezin binnen ontvangen op 1,5 meter afstand. Buiten zijn dat maximaal 10 mensen, ook met de nodige afstand.

Het ontwerp van ministerieel besluit (MB) van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), dat alle aanpassingen van de coronaregels oplijst, werpt daar wel een nieuw en toch wel opmerkelijk licht op.

Zo zien we dat de beperking op het aantal sociale contacten dat u onderhoudt, verdwijnt. U kunt vanaf 9 juni dus weer eender wie op eender welk moment ontvangen. Binnenshuis zijn dat er wel maar maximaal 4 (kinderen tot 12 niet meegerekend), in uw tuin mag u tot 50 mensen (kinderen wél meegerekend) ontvangen.

"Sterk aanbevolen"

En misschien nog opvallender: tussen de gasten die u ontvangt, verdwijnen de sociale afstandregels. In mensentaal: geen anderhalve meter afstand meer, geen mondmaskers, knuffelen en kussen mag in theorie weer. "Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren", klinkt het in het ontwerp van MB.

Het zou gek zijn dat je op café of restaurant meer zou mogen of minder afstand moet houden dan thuis
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Die sociale afstandregels worden ook geschrapt als u met een groepje van maximaal 4 mensen op restaurant gaat of pakweg naar de biocoop gaat. "Voor de activiteiten die voortaan mogelijk zijn voor gezelschappen bestaande uit vier personen en bij het ontvangen van gasten, dienen de regels van social distancing niet langer te worden gevolgd", staat er te lezen. "De regels van social distancing dienen wel te worden gerespecteerd ten aanzien van andere aanwezige gezelschappen."

"Verantwoordelijkheid teruggeven"

Het is dan wel een ontwerp van MB, maar het is wel al naar de Raad van State gestuurd voor advies. De regering verwacht dus geen fundamentele aanpassingen meer aan de maatregelen en versoepelingen. Minister Verlinden bevestigt dat ook aan onze redactie.

"We zijn de afgelopen maanden heel ver moeten gaan in regels op te leggen voor wat mensen thuis kunnen doen. Dat is heel verregaand en hebben we nooit gekend vóór corona. Op een moment dat je ziet dat de cijfers goed gaan, dankzij de vaccinaties, is de omslag gemaakt om die verantwoordelijkheid voor wat dingen thuis betreft terug te geven aan de mensen. We weten dat we ook niet bij iedereen thuis willen gaan kijken."

De politiek zal het zelf moeten uitleggen
Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen)

Bovendien wilde het Overlegcomité ook zo eenduidig mogelijke regels, "zodat ze ook begrijpelijk zijn", aldus Verlinden. "Versoepelen is moeilijker dan verstrengen. We houden enigszins rekening met de realiteit. We weten dat mensen ernaar verlangen om zoveel mogelijk mensen ook thuis te mogen ontvangen. Het zou dan gek zijn dat je op café of restaurant meer zou mogen of minder afstand moet houden dan thuis. We weten dat mensen zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om het coronavirus verder tegen te gaan. We rekenen er dan ook op dat mensen samen hun strijd tegen dat virus blijven verderzetten."

Infectiologe Erika Vlieghe laat alvast weten dat dit niet in het advies stond van de experten van de GEMS. "De politiek zal het zelf moeten uitleggen."

Beluister de reactie van Steven Callens (GEMS) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: