"Knuffelen na een doelpunt is een impulsreactie, maar kringetjes vormen na een match zou toch moeten ophouden"

23 december 2020
De laatste dagen groeit de ergernis over het gedrag van voetballers in deze coronatijden. Verschillende voetballers zijn betrapt op lockdownfeestjes. Er is ook kritiek op het uitbundige geknuffel van de voetballers en crew na een overwinning. Stijn Van Bever is woordvoerder van de Pro League legt uit wat er straks op tafel ligt.

Premier Alexander De Croo riep in De Zevende Dag zondag de voetbalbond zondag nog op om toch strikter te zijn met het naleven van de coronamaatregelen: "Ik weet dat het knuffelen een gewoonte van het voetbal is, maar wij hebben ook zoveel gewoontes moeten opgeven", zei hij daarover.

De CEO van RSC Anderlecht Karel Van Eeltvelt, zei op Twitter ook dat voetballers het voorbeeld moeten geven:

Maar wat vinden de voetballers zelf?

Maandag ging sportjounalist Aster Nzeyimana eens horen bij twee voetballers hoe zij daarover denken. 

Hannes Van der Bruggen (KV Kortrijk) zegt dat het moeilijk is om de explosie van vreugde af te leren terwijl Olivier Deschacht (Zulte-Waregem) zegt dat de voetballers zich voor de rest goed aan de regels houden én dat ze toch alles samen doen. Knuffelen zal dan waarschijnlijk het verschil niet maken.

Van der Bruggen zegt ook dat de spelers zich voor de rest goed aan de regels houden: "We dragen mondmaskers, ontsmetten onze handen heel vaak en ons eten wordt opgediend door iemand anders. Er wordt dus wel belang gehecht aan de regels en dat is waarschijnlijk een van de redenen dat wij nog niet veel positieve gevallen van corona hebben gehad".

Hij benadrukt ook dat hij zelf ook al heel lang geen vrienden meer zag in levende lijve. "Ik hunker ook naar een sociaal leven dat meer normaal is, maar ik heb een verantwoordelijkheid en ik moet die dan ook dragen."

Beluister het item uit De Wereld Vandaag:

Raad van Bestuur zit samen

Maar mensen ergeren zich almaar meer aan het gedrag van de voetballers. De raad van bestuur van de Pro League buigt zich dan ook vanmiddag nog maar eens over de knuffelvieringen van voetballers.

Het knuffelgedrag van spelers en entourage op het veld en in de kleedkamer staat niet voor het eerst op de agenda van de Pro League, benadrukt woordvoerder van de Pro League Stijn Van Bever: "Het is al bijna elke vergadering besproken, zij het kort of lang."

"Maar het wordt nu meer opgenomen in de media. Daarom gaan we het samen met een paar andere Covid-gerelateerde zaken opnieuw bespreken."

Gewoonte

In het begin van het seizoen leek het vieren veel bescheidener te gebeuren, vanwaar die evolutie dan? Van Bever: "Het is altijd al een aandachtspunt geweest, van in het begin van het seizoen. We hebben er ook al heel vaak op gehamerd."

"Die gewoonte bij heel veel spelers, die er al 20 à 25 jaar in zitten, lijkt er blijkbaar toch niet zo makkelijk uit te krijgen. We gaan vandaag bekijken hoe we daar verdere stappen in kunnen zetten."

"Kringetjes na match en kleedkamerfoto's zouden moeten stoppen"

Juichen na een doelpunt is een impulsreactie, maar de kringetjes na een wedstrijd zou je toch gewoon kunnen vermijden? Dat beaamt Van Bever: "Dat klopt. Dat is inderdaad iets dat zou moeten ophouden. Net als die foto's uit de kleedkamers. Dat zijn geen impulsreacties."

"We hebben dat al een aantal keer aan de clubs meegedeeld. En we zullen dat nogmaals doen, met andere maatregelen."

"Hebben er al vaak op gehamerd, bewustzijn zou er moeten zijn"

Bondsvoorzitter Mehdi Bayat zei gisteren dat voetbal het slachtoffer is van de perceptie, dat mensen reageren omdat ze niet weten dat voetballers getest worden.

Je kunt de redenering ook omkeren, wierp Ruth Joos Van Bever voor: net omdat ze al getest worden en een voorkeursbehandeling krijgen, zouden ze zich aan de regels moeten houden. Van Bever: "De bondsvoorzitter is vrij van zijn mening te uiten."

"Maar het is inderdaad zo dat er protocollen zijn uitgewerkt, de spelers hebben het voorrecht van hun beroep uit te oefenen en worden getest. Zaken die voor een ander gelden, zouden ook voor spelers moeten gelden. Dat bewustzijn zou er moeten zijn."

Bestraffen met gele kaart?

Het lief vragen lijkt niet te werken, hoe wil de Pro League dit nu dan anders aanpakken? Komen er straffen, eventueel met geel? "Dat gaan we straks bespreken. Het is makkelijk gezegd en geschreven, maar praktische bestraffingen bij het vieren van een doelpunt zijn niet zo evident."

"Wat doe je als de bank gaat vieren, wat als een speler gaat vieren, waar trek je de lijn? We willen ook geen willekeur gaan installeren."

We moeten goed nadenken over welke maatregelen we installeren. We willen ook geen willekeur.

"We zullen de zaken heel grondig moeten doorspreken en ook eens moeten kijken naar de alternatieven. We moeten heel goed nadenken en zien dat de zaken die we installeren niet voor meer moeilijkheden gaan zorgen."

"Hoe ga je zo'n regel ook installeren: als een speler een shirt uittrekt, krijgt die geel. Dat is 1 op 1 en individueel. Als spelers beginnen te vieren, wie geef je dan de gele kaart? Vanaf welk moment? Wat is te dicht bij elkaar komen? Wat is het verschil met een tackle of een hoekschop?"

"We moeten vooral goed nadenken welke maatregelen we installeren en zien dat die de zaken niet nog gecompliceerder maken."

Bron: Sporza & De Ochtend
 

Beluister het interview met Stijn Van Bever in De Ochtend: