Koeien zorgen voor 5% van de CO2-uitstoot op aarde, maar hulp is onderweg

25 oktober 2019
Koeien zorgen voor lekkere melk, maar zijn ook verantwoordelijk voor 5 procent van de totale CO2-uitstoot op onze planeet. Goed nieuws is dat niet, maar gelukkig is er een oplossing!

Wist je dat... je al 25.000 kilometers per jaar moet rijden om de uitstoot van één koe te evenaren? Dat is veel, maar dankzij een poeder kan de uitstoot van de viervoeters drastisch verminderd worden.

"Een koe kan vezels van gras niet verteren. In de pens zijn het micro-organismen die de vezelf verteren. Zij breken dat gras af en zo ontstaat er methaan. Dat methaan komt vrij als een koe boert, maar wel via de neusgaten. Want een koe laat boeren met haar mond dicht en laat de methaan dus via haar neusgaten in de atmosfeer", vertelt  Jan Dijkstra van de Wageningen Universiteit.

Met het poeder dat nu werd uitgevonden kan de uitstoot van een koe verminderd worden tot 30%, al hangt het precieze percentage af van verschillende factoren. Zo blijkt uit onderzoek dat vezelrijk voer voor de koe nefast is voor de werking van het poeder. "Als een koe vezelrijk voer krijgt, zorgt het poeder nog voor zo'n 20% CO2-uitstoot", aldus Dijkstra. Ook gras met veel stengel is slechter verteerbaar en zorgt ervoor dat het poeder minder effectief gaat werken dan bladrijk gras.

Maar hoe dan ook, een kleinere voetafdruk voor koeien bestaat!