Koekjesfabrikant Lotus bouwt nieuwe fabriek in Thailand

4 augustus 2022
Lotus Bakeries uit Lembeke, bij Kaprijke, breidt internationaal verder uit met een fabriek in Thailand. Over vier jaar moeten er al speculooskoekjes van de band rollen. Lotus zal die in Azië en Oceanië verkopen. Er zullen 200 mensen werken. Eerder opende het bedrijf al een fabriek in de VS.

Het Meetjeslandse bedrijf Lotus Bakeries opent een nieuwe koekjesfabriek in Thailand en wil daarmee de groeiende Aziatische markt lokaal bedienen. "15 procent van de speculooskoekjes die we nu in België produceren is al bestemd voor Azië", vertelt CEO Jan Boone. "Het gaat over grote volumes en het lijkt ons ecologisch en economisch daarom beter om ter plaatse koekjes te maken." Lotus heeft daarom een grond gekocht in Thailand waar al in 2026 speculooskoekjes van de band zullen rollen. Er zullen 200 mensen werken.

Waarom Thailand?

Lotus Bakeries heeft nu een fabriek in Lembeke, bij Kaprijke. Drie jaar geleden opende er al een Amerikaanse fabriek om er voor de lokale markt te produceren. Nu volgt er een nieuwe vestiging in Thailand. "Het is erg centraal gelegen en daardoor kunnen we makkelijk de rest van Azië en zelfs ook Australië en Nieuw-Zeeland bedienen. China is onze snelst groeiende markt", verklaart Boone. In Thailand komen er 3 tot 4 productielijnen. "De grond die we gekocht hebben is groot genoeg om nog verder uit te breiden."

Het personeel in Lembeke hoeft zich geen zorgen te maken, benadrukt Lotus Bakeries. "De productie blijft gegarandeerd en we willen op termijn nog verder uitbreiden," zegt Boone. "We zullen hier koekjes maken voor Europa en het Midden-Oosten. We groeien wereldwijd al tien jaar lang met tien procent elk jaar. De productie die verschuift naar Azië zal dus weinig impact hebben."

Bron: vrtnws.be en De ochtend