Koekoekskinderen

29 februari 2020
© publiek domein, wikipedia
Heeft u ook al ooit voor waar horen vertellen dat voor meer dan tien procent van de bevolking geldt dat zij niet de kinderen zijn van hun officiële vader? Zet tien mensen op een rij, één ervan zou verwekt zijn in overspelige toestand.

Maarten Larmuseau, bioloog en geneticus aan de KULeuven, doet onderzoek naar het aantal koekoekskinderen. Zo heet dat, kinderen die ongeweten papa zeggen tegen een man die niet hun biologische vader is, ze werden verwekt in andermans nest.

Hij onderzoekt het aantal koekoekskinderen vandaag - dat is vrij eenvoudig na te gaan via DNA-onderzoek - maar ook de aantallen in het verre verleden. Dat is al minder simpel. 

Maarten Larmuseau heeft daarvoor een slimme methode bedacht waarin hij gebruik maakt van zogenaamde citizen science, burgerwetenschap. Hij was als jongeman al een verwoed amateur-stamboomkundige. Hij heeft collega-genealogen gezocht die verre familie van elkaar zijn. Vervolgens heeft hij hun DNA onderzocht en gekeken of hun officiële, administratieve verwantschap ook biologisch klopt.

Vaak klopt het niet. Maar lang niet zo vaak als in de wilde verhalen over het percentage buitenechtelijke kinderen wordt beweerd.

Beluister het volledige gesprek :