Koen De Bouw over seksueel misbruik in zijn jeugd: “Ik heb me gelukkig onttrokken aan de invloed van de dader”

3 maart 2022
‘Twee Zomers’ is een zesdelige Vlaamse fictiereeks geregisseerd door Tom Lenaerts en Brecht Van Hoenacker. De psychologische thrillerreeks is een kijkcijferkanon, maar lag ook onder vuur. Sommige stemmen vonden dat de serie seksueel misbruik goedpraat. De reeks velt geen oordeel over de plegers, zegt acteur Koen De Bouw. “Wel integendeel. Dat roepen ze over zichzelf af.”

Beluister het gesprek met Koen De Bouw in 'De Winter van' via Radio 1 Select

Koen De Bouw begrijpt de controverse: “Je kan discussiëren over de manier en de vorm.” Maar dat het verhaal moest verteld worden, staat volgens hem als een paal boven water.

De Bouw voelde zich erg betrokken bij de thematiek. Als kind werd hij zelf het slachtoffer van seksueel misbruik. Die feiten speelden zich 45 jaar geleden af, vertelt hij.

Toch aarzelde de acteur niet toen regisseur Tom Lenaerts hem contacteerde. “Het was voor mij de reden om een scenario als dit te aanvaarden. Ik heb daar wel wat over te zeggen.”

“Ik heb me gelukkig onttrokken aan de invloed van de dader. Dat is een heel parcours. Het moment waarop je de dader niet meer toestaat enige invloed op je uit te oefenen, ben je in staat om te ademen.”

Het moment waarop je de dader niet meer toestaat enige invloed op je uit te oefenen, ben je in staat om te ademen

Beluister het gesprek met Koen De Bouw in 'De Winter van' via Radio 1 Select

Lees ook