“Koen Geens is bijzonder charismatisch. John Crombez is een probleemgeval”

25 juni 2018
Aan het charisma van de Vlaamse partijvoorzitters kan wel nog wat gewerkt worden. Dat is het oordeel van coach en trainer Luc Cipers na het grote voorzittersdebat in ‘De Zevende Dag’. Ze hebben allemaal wat te leren van Koen Geens.

Gisteren het grote voorzittersdebat in ‘De Zevende Dag’ ook gezien? Daarin debatteerden de zes voorzitters van de Vlaamse partijen voor het eerst in drie jaar met elkaar.

Luc Cipers, schrijver van het boek ‘De Obama-factor’, heeft ook gekeken, en wou graag enkele van zijn bevindingen kwijt in ‘Nieuwe Feiten’. Al zegt hij meteen dat charisma geen goddelijke gave is, zoals de etymologische betekenis zou doen vermoeden. Wel is het een competentie, een set van inzichten en vaardigheden die je kan aanleren en versterken.

Bart De Wever

“Bij Bart De Wever zit het vrij goed, al heeft hij gisteren niet echt een heel goede beurt gemaakt”, zegt Cipers. “Wat bij De Wever nogal typisch is: hij ziet er vaak nogal verongelijkt en cynisch uit. Dat is niet iets wat mensen aantrekkelijk vinden." Nochtans is hij een populaire politicus. “Maar het is niet omdat je populair bent, dat je charisma hebt.”

Gwendolyn Rutten

“Ik vond dat niemand er echt heel goed is uitgekomen. Het was een holderdebolder-gesprek, waarbij bijna niemand de kans kreeg om uit te spreken. Er is één uitzondering, en dat is Gwendolyn Rutten. Zij kon, nog meer dan Phara de Aguirre, de rust bewaren en statements maken.”

Heeft zij dan charisma? “Dat bleek gisteren alleszins wel. En dat is wat anders dan je voorheen zou denken. Ze heeft een proces doorgemaakt en heeft gisteren een sterke indruk nagelaten.”

Wouter Beke

“Het probleem met Wouter Beke is dat hij zo weinig humor heeft of dat niet laat blijken. Mensen houden van humor, en van een grap en een grol. Bart De Wever heeft dat benut in 'De Slimste Mens', maar bij Wouter Beke heb ik tot op heden nog geen greintje humor ontwaard. Humor is een van de factoren die maakt dat je charismatisch kan overkomen.”

Cipers versprak zich zelfs even, en noemde de CD&V-voorzitter ‘Wouter Bleke’.

John Crombez

“John Crombez is een probleemgeval”, zegt Cipers. “We hebben hem leren kennen als Staatssecretaris van Fraudebestrijding, en daar heeft hij een heel goede beurt gemaakt. Vandaag geeft hij de indruk dat hij niet graag op zijn huidige plek zit. Ik heb ook het gevoel dat hij niet begeleid wordt. Hij geeft me de indruk dat je hem een groot plezier zou doen met een andere job.”

Cipers heeft ook enkele tips voor hem: “Hij kan beginnen met te leren lachen als hij praat met de mensen. Maar het moet bij voorkeur een authentieke lach zijn. En voor het overige zou ik ook naar zijn kleerkast kijken: hij viel uit de toon, in zijn hemdsmouwen. Hij had op zijn minst een vest of een pull moeten dragen.”

Wie vindt Cipers dan wel een goed voorbeeld?

"Koen Geens heeft alles wat een charismatische politicus moet hebben. Hij praat op een rustige manier, en heeft ook een heel warme stem. Hij heeft gevoel voor humor. Ik vind hem absoluut eerste minister-materiaal.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook: