Koen Geens: "Dit soort taal kreeg wind in zeilen door terrorisme van laatste jaren"

6 september 2018
© Belga
"Dit soort taal kreeg de wind in de zeilen door het terrorisme van de laatste jaren", dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in 'De Ochtend', als reactie op de "Pano"-reportage over de jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Of het parket een onderzoek heeft ingesteld naar de vereniging, mag de minister niet zeggen. "Maar ons straffenarsenaal volstaat alleszins om op te treden."

"Wat ik gezien heb, was niet opbeurend. Ik vond het absoluut niet leuk om naar te kijken", zo zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na het zien van de "Pano"-reportage. Hij wijt het bestaan van dat soort geheime chatgroepen aan het terrorisme van de voorbije jaren. "Dit soort taal kreeg de wind in de zeilen door het terrorisme. Die taal is altijd gebruikt door een aantal mensen, ook in mijn jeugd waren er rechtse groeperingen actief op de studentenmarkt. Maar het is evident dat de geest van de voorbije jaren van aard is geweest om de polarisatie teweeg te brengen."

Of er binnen justitie een onderzoek loopt naar de jongerenvereniging kan en mag de minister niet zeggen. "Gelukkig hebben wij in het verleden aanzetten tot racisme en xenofobie strafbaar gemaakt. Dat kan vervolgd worden door de parketten zonder dat er een klacht is ingediend.", zegt de minister. "Ik weet niet en mag niet zeggen of deze groepering wordt gevolgd door onze inlichtingendienst, en of er een onderzoek is gestart door het federaal parket. Maar ik weet wel dat onze inlichtingendienst extreemrechtse groepering opvolgt en dat het federaal parket geregeld onderzoeken instelt. Dus we proberen dit zo goed mogelijk op te violgen en ons straffenarsenaal volstaat ook om hier correct op te treden."

Bekijk de Pano-reportage via vrt.nu

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: