Koen Geens: "Francken moet het visum toekennen of de boete betalen"

9 december 2016
Verschillende politici vinden het ongehoord dat N-VA een campagne lanceert om staatssecretaris Theo Francken te steunen in zijn weigering om een gezin uit Aleppo een visum te geven.
Dat N-VA in die campagne de draak steekt met de rechterlijke macht, stuit op afkeuring. "Pretentieus" en "een ontkenning van de rechtsstaat", klinkt het. Bovendien is een uitspraak van het hof van beroep uitvoerbaar en dat geldt voor iedereen, ook voor de regering.

De campagne die N-VA lanceerde op de sociale media, en die intussen ook werd aangevuld met een digitale flyer, veroorzaakt een storm van kritiek. Ook vanuit politieke hoek klinkt de afkeuring luid.

Koen Geens

De Minister van Justitie is scherp: "Hij moet het visum toekennen of de boete betalen," zei Geens aan VRT Nieuws. "Het is het een of het ander." Daarnaast liet Geens ook nog weten dat hij vindt "dat een rechter altijd gelijk heeft, behalve als een andere rechter hem tegenspreekt."

Wouter Beke

Een arrest van het hof van beroep is uitvoerbaar, valt te horen bij CD&V. "Iedereen dient dit te respecteren, en in de eerste plaats de overheid", zegt voorzitter . Hij merkt op dat rechtsmiddelen door iedereen mogen worden gebruikt, ook door de overheid. Maar hij voegt er aan toe dat de machten elkaar dienen te respecteren. "Politieke partijen moeten zich ervan onthouden druk te zetten op de rechterlijke macht".

Servais Verherstraeten

"En we moeten rechters zeker niet uitmaken voor 'wereldvreemd', zoals N-VA vandaag doet", voegt eraan toe. "In een rechtstaat met een scheiding der machten moet men respectvol met elkaar omgaan. De grootste politieke formatie van het land moet zich onthouden van beledigende commentaar".

"Ik kan begrijpen dat men alles doet om een bepaald soort van kiezers bij zich te houden", zegt Verherstraeten nog, "maar er zijn limieten die je niet overschrijdt. Een scheiding der machten is essentieel in een rechtstaat, uitspraken van het hof van beroep moeten we respecteren, en zijn uitvoerbaar. Dat geldt voor iedereen, ook voor de regering. Ook een regering kan en zal in Cassatie kunnen gaan, maar dat doe je zonder te beledigen, dat doe je zonder te schofferen."

"Ongepast en pretentieus"

Raf Terwingen

"Aankomen met een campagne waarin je de hele rechterlijke macht over dezelfde kam scheert en alle rechters wereldvreemd noemt, is een brug te ver", vindt zijn partijgenoot . "Dat is niet gepast. Ik vind het zelfs pretentieus, wat men daar probeert te doen".

Patrick Dewael

Open VLD-fractieleider deelt de mening van zijn CD&V-collega's dat Francken zijn rechtsmiddelen kan en mag uitputten. "Maar rechters wegzetten als wereldvreemd, is een ontkenning van de rechtsstaat", zegt Dewael op Twitter.

Bron: deredactie.be