Koen Geens hard over paars-groene gesprekken: "Het is mij een raadsel hoe Open VLD zich hierin kan vinden"

2 december 2019
© Radio 1
Voor CD&V-minister en federaal onderhandelaar Koen Geens is het onbegrijpelijk dat Open VLD mee onderhandelt over een mogelijke paars-groene regering, dus een regering met liberale, socialistische en groene partijen.

We zagen een felle Koen Geens in 'De Ochtend' over de federale onderhandelingen. De CD&V-minister is de onderhandelaar voor zijn partij. En hij kan het nieuws van gisteren, dat de paars-groene partijen (liberalen, socialisten en groenen) aan beide zijden van de taalgrens zaterdag discreet gesprekken hebben gevoerd, geenszins smaken.

"Het probleem van paarsgroen is: die formule heeft wel 76 zetels, maar heeft 400.000 stemmen tekort om een meerderheid te hebben. Zij vertegenwoordigen dus 400.000 stemmen minder dan de oppositie."

Hij haalt met name uit naar Open VLD. "De houding van Open VLD is een enigma: ik begrijp niet wat ze aan het doen zijn. Het is een raadsel hoe je je als liberale partij die in de Vlaamse regering zit, die toch op budgettaire orthodoxie gesteld is, daarin kunt vinden."

Geens verwijst daarmee naar de nota van federaal informateur Paul Magnette (PS), die volgens hem ernstige gaten bevat. "Als men ons wil, zonder N-VA erbij, zal men toch uit een ander vaatje moeten tappen", klinkt het fors. "In ons vindt men altijd een partner als het ernstig gaat. Als dat niet zo is, zullen wij beter zijn in oppositie voeren dan men denkt."

De vicepremier blijft zich ook uitspreken voor een federale regering mét N-VA en PS. Met name het feit dat N-VA zonder veel overleg overboord wordt gegooid, stoort Geens. "Hoe is het mogelijk dat je Bart De Wever niet de kans geeft om te bewijzen dat hij niet wil, als je denkt dat hij niet wil?"

Bekijk het gesprek met Koen Geens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'