Koen Geens heeft plan voor minimumdienstverlening in gevangenis: "Stakingsdagen lijken op foltering"

18 juni 2018
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een plan klaar om een minimumdienstverlening op te leggen tijdens stakingen in gevangenissen. "De Raad van Europa heeft ons opgeroepen om dat te doen, want de toestand in gevangenissen tijdens stakingen begon op foltering te lijken", aldus Geens in 'De Ochtend'.

Als er gestaakt wordt in de gevangenissen, komt de politie de belangrijkste taken overnemen van de cipiers samen met directieleden van de gevangenis en vrijwilligers uit de welzijnssector. Maar op dergelijke dagen kunnen gevangenen bijvoorbeeld niet uit hun cel voor een wandeling, kunnen ze zich vaak niet wassen en is ook de voedselbedeling verstoord. "Mensonterend", oordeelde de Raad van Europa hierover.

Daarom komt minister van Justitie Koen Geens nu met een plan dat een minimumdienstverlening oplegt in de gevangenis. "72 uur voor een staking moet de vakbond ons laten weten wie werkwillig is. 48 uur voor de staking moeten ze ervoor zorgen dat er genoeg vrijwilligers zijn om een minimale dienstverlening te voorzien. Gebeurt dat niet dan kan de gouverneur mensen opvorderen om te komen werken.", verduidelijk Geens in 'De Ochtend'.

Per gevangenis moet er een plan komen te bepaald hoeveel penitentiair beamten er nodig zijn per dag.

Vakbonden niet te spreken

"Dit is één van de zwaarste aanslagen op de vakbond die we de laatste tijd hebben meegemaakt", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond. "Het gevangenispersoneel staat 537.000 dagen verlof achter. Er is niet genoeg personeel en er gebeurt te weinig om radicalisering aan te pakken."

Volgens de vakbond zou Geens beter die problemen eerst oplossen, vooraleer hij het stakingsrecht van de vakbonden aantast. De bonden plannen ook acties tegen de minimumdienstverlening.

"Ik ben met al die problemen bezig en de vakbond weet dat", reageert Geens op de kritiek.

Beluister het interview met Koen Geens: