Koen Naert: "Ik mediteer elke dag"

13 juli 2020
Half kotsend met bloedende tepels over de finish lopen. Dat is volgens Koen Naert, Europees kampioen marathon 2018, een waardevolle beschrijving van de discipline. Hij was te gast bij Karolien Debecker en liet ons even binnenkijken in de esoterische wereld van het marathonlopen.

Koen Naert traint gemiddeld 140 tot 150 km per week, wat overeekomt met ongeveer 20 km per dag. "Onverharde ondergrond is het beste om veel kilometers op te malen.", vertelt Naert. Om te lopen op asfalt is specifieke training nodig: "Het is een andere manier van lopen. Ik ben iemand die luistert naar mijn stap. Aan de tijd tussen 2 stappen hoor ik hoe snel ik loop." Ook gaat Naert 2 keer per jaar 5 weken op hoogtestage om de productie van rode bloedcellen te stimuleren. Hij traint in een 4 weken systeem: 3 weken hard trainen en een week rust. "Dat is ook mentaal heel belangrijk", vertelt Naert.

Lichaam en geest

Hij heeft net zoals veel topsporters een mental coach, die leert je kleine tools die je mentaal weerbaarder maken. "Het mentale gedeelte is super belangrijk en ik ben daar heel structureel in", zegt Naert: "Sinds 2012 doe ik aan transcendente meditaite, zonder één dag over te slaan. Dat helpt me om tot rust te komen en stress te verwerken."

Een voorbeeld van zo'n tool is de vergelijking met een glas water opheffen. Is dat zwaar? Nee, maar als je dat 24 uur lang moet vasthouden wel. Zet het glas water daarom even op tafel zodat het minder zwaar wordt. Met problemen is dat net hetzelfde: laat ze even los en ze hebben minder impact.