Koert Debeuf: “Zuid-Libië is een open snelweg van mensen- en wapenhandel”

27 januari 2017
Europa wil maatregelen nemen om de migratie vanuit Libië naar Europa tegen te houden. De Europese Commissie trekt extra geld uit voor meer bewaking op land en zee én voor de opvang van vluchtelingen ter plaatse. “Libië heeft geen geld nodig, maar de politieke inspanningen van Europa”, zegt politiek analist en hoofd van het Tahrir-Insitituut Koert Debeuf.

“ISIS mag dan in Libië wel bijna verdwenen zijn, dat maakt de burgeroorlog en de chaos in het land niet minder groot,” legt Debeuf uit. “De zuidergrens van Libië is een open snelweg van mensen- en wapenhandel. Mensen die naar Europa vluchten, proberen het via de Libische weg.”

Libië telt momenteel drie regeringen: een islamitische, een seculiere en een eenheidsregering opgezet door de Verenigde Naties. “Geen enkele partij of militie erkent die eenheidsregering. Ze heeft geen gezag."

Met wie gaat de Europese Commissie onderhandelen om de kustwachten te organiseren? Die beslissing is een lege doos

De burgeroorlog in Libië was vier jaar geleden al voorspelbaar, maar geen haai die er toen naar kraaide. “Libië is een broeiplaats voor terrorisme geworden en duizenden mensen staan te wachten om naar Europa te vluchten.” Debeuf merkt op dat Rusland al lange tijd toenadering zoekt tot Libië. Hij vreest dat Rusland binnenkort met haar vloot in de Middelandse Zee zal staan.

Libië heeft geen geld nodig, die heeft ze dankzij haar enorme oliereserves zelf. Wat Libië nodig heeft, zijn politieke inspanningen en Europese know how

Volgens Debeuf zijn er dringende zaken aan de orde: ”We moeten via grote diplomatieke inspanningen een politieke oplossing zoeken voor Libië. Een aantal Libische groepen hebben vredesplannen klaar die serieus genomen moeten worden.”

We staren ons als konijnen naar een lichtbak blind op Trump, terwijl we explosieve problemen hebben aan onze eigen voordeur

Hij voegt toe dat Europa moet erkennen dat onderhandelen met de eenheidsregering verloren moeite is. “We hebben al genoeg problemen kunnen oplossen die complexer waren dan Libië. We moeten ons er gewoon toe aanzetten.”